Foto: Publicitātes foto
Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvirzījusi astoņus kandidātus otrajai Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2009. un 2010.gadā,

Otrās Purvīša balvas fināla kandidāti ir:

ILMĀRS BLUMBERGS par izstādi "Lietiņš līst, lietiņš līst! Sapērk bildītes. Sapērk bildītes!" "Arsenāla" Radošajā darbnīcā (12.12.2010-30.01.2011),
KRISTĪNE KURSIŠA par personālizstādi "Ārpus kontroles" galerijā "Alma" (28.09.-22.10.2009.),
KRISTAPS ĢELZIS par personālizstādi "Varbūt" ("Maybe") galerijā "Māksla XO" (15.10.-03.11.2009.),
IMANTS LANCMANIS par izstādi "Piektais bauslis. Gleznu cikls "Revolūcija un karš"" Latvijas Kara muzejā (4.04.-31.08.2009.),
KASPARS PODNIEKS par personālizstādi "Neparasta vieta" galerijā "VKN" (16.01.-07.02.2010.),
MĀRTIŅŠ RATNIKS par izstādi "Zeme" galerijā "VKN", "KIM?" Spīķeros (12.09.-02.10.2009.),
INTA RUKA par personālizstādi "Amālijas iela 5a" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (09.01.-03.02.2009.),
KRIŠS SALMANIS par personālizstādi "Pazudušie" Rīgas mākslas telpā (25.04.–24.05.2009.).

Foto galerija

Purvīša balvas septiņu ekspertu darba grupas sastāvā, kas izvērtēja aktuālos notikumus mākslā un izvirzīja kandidātus balvai, 2009. un 2010.gada periodā strādāja mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) 20.gs. 2.puses – 21.gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas docents, Jauno mediju kultūras centra "RIXC" dibinātājs Raitis Šmits, mākslas kritiķe, žurnāla "Foto Kvartāls" galvenā redaktore Alise Tīfentāle, laikraksta "Diena" kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens. Ekspertu darba grupa tikās un izvirzīja nominantus balvai reizi ceturksnī.

Ekspertu darba grupas pārstāve Laima Slava uzsver: "Šajos divos gados mākslas piedāvājums bija ārkārtīgi spēcīgs, un lielā mērā šo intensitāti ir panākusi tieši Purvīša balva. Ceturkšņu nominantu spektrs spilgti ilustrē šo bagāto un daudzveidīgo Latvijas mākslas ainu un jāatzīst, ka izšķiršanās par gala kandidātiem bija patiešām grūta."

Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce norāda: "Lai arī Purvīša balva līdz šim pasniegta tikai vienu reizi, tā jau tagad ir nopietni ierakstījusies Latvijas vizuālās kultūras dzīvē. Ļoti būtiski ir tas, ka jau vairākus gadus norit nepārtraukts ekspertu darbs, sekojot līdzi kopējā mākslas ainā notiekošajam."

Otrās Purvīša balvas ieguvēju noteiks žūrija, izvērtējot minēto astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls". Izstāde būs apskatāma no 2011. gada 18. februāra līdz 10. aprīlim.
Otrā Purvīša balva tiks pasniegta Purvīša balvas kandidātu izstādes atklāšanā 2011. gada 18. februārī plkst. 18.00.

Purvīša balvas 2011 žūrijā, kas noteiks balvas ieguvēju, šogad darbosies septiņi Latvijas un trīs ārvalstu pārstāvji:
• Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore,
• Jānis Zuzāns, muzeja patrona SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs,
• Sarmīte Ēlerte, LR kultūras ministre,
• Dr. hab. art. Eduards Kļaviņš, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors,
• Helēna Demakova, mākslas kuratore un teorētiķe,
• Inga Šteimane, mākslas kuratore, teorētiķe un laikraksta "Kultūras Forums" galvenā redaktore,
• Andris Kļaviņš, mākslas kolekcionārs,
• Anda Rotenberga, mākslas vēsturniece, kritiķe un kuratore (Polija),
• Dmitrijs Ozerkovs, mākslas teorētiķis un kurators, Krievijas Valsts mākslas muzeja "Ermitāža" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs,
• Lolita Jablonskiene, mākslas teorētiķe, Lietuvas Nacionālās mākslas galerijas vadītāja.

"Piedalīties Purvīša balvas žūrijā uzrunājām tos cilvēkus, kuru profesionālo pieredzi vizuālās mākslas jomā augstu vērtējam. Žūrija lēmumu par otrās Purvīša balvas uzvarētāju pieņems slēgtā sēdē pēc izstādes apmeklējuma un diskusijām. Lēmums tiks pieņemts atklātā balsojumā pēc balsu vairākuma principa," informē LNMM direktore Māra Lāce.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu Latvijas vizuālās mākslas ainas vērtēšanu, darbu jau uzsākusi jaunā ekspertu darba grupa, kura strādās nākamo divu gadu periodā – 2011. un 2012. gadā. Šajā ekspertu darba grupā iekļauti LNMM Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava.

Purvīša balva tika iedibināta 2008. gada sākumā ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilākos sasniegumus Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva nosaukta latviešu glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša (1872 – 1945) vārdā, kurš bijis ievērojams sava laika mākslinieks un mākslas pedagogs un guvis atzinību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī.

Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis augstāko ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas vērtējumu. Balvas apjoms ir 20 000 LVL (ieskaitot nodokļus). Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Purvīša balvas konkursu mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor", kas apņēmies piedalīties balvas organizēšanā vismaz 10 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!