Foto: Publicitātes foto
Latvijas Zinātņu akadēmijas otrā stāva izstāžu zālē 2. septembrī tiks atklāts īpašs mākslas notikums "Pseidozinātniskā konference", kurā tiks piedāvāti 10 pseidozinātnēm veltīti mākslas darbi.

"Konference" sadalīta piecos mākslinieku pāros, kuri viens otra mākslas darbos meklē norādes uz kādu pseidoteoriju, portālu "Delfi" informē fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāve Katrīna Jaunupe.

Konferencē ar "referātiem" pseidozinātnē uzstāsies māksliniece Baiba Baiba tandēmā ar Annu Malicku, Katrīna Neiburga un Estere Grāvere, Krišs Salmanis kopā ar "GolfClayderman", Ivars Grāvlejs un Jānis Šneiders, savukārt Miķeļa Fišera pseidozinātnisko teoriju interpretēs māksliniece Kerija Arne.

Konferencē, kas sadalīta piecos tēmu blokos, piedalās pieci atzīti un pieci par viņiem jaunāki mākslinieki, lai veicinātu dažādu paaudžu mākslinieku savstarpējo sadarbību un pieredžu apmaiņu, skaidro Jaunupe. Šajos pāros vecākais mākslinieks piedāvās jaunākam interpetēt kādu savu jau esošu mākslas darbu, tajā atrodot un aiz matiem pievelkot kādu jaunu pseidozinātnisku teoriju, teorijas konferencē tiks izklāstītas caur izstādē apskatāmajiem darbiem. Konferencē apskatītās tēmas netiek izpaustas iepriekš, saglabājot konspiratīvo gaisotni, ko iemieso biedējošais pseidozinātnes šarms.

Mākslas notikuma kuratore Luīze Rukšāne brīdina: "Ja pie Zinātņu akadēmijas ieejas jums saka, ka tādas izstāžu zāles otrajā stāvā nemaz nav – neticiet! Šādās situācijās atrodiet sevī pitonu, pamodiniet viņu un tad šļūciet."

Izstāde būs pieejama skatītājiem līdz šā gada 2. oktobrim Latvijas Zinātņu akadēmijas otrā stāva izstāžu zālē katru darba dienu no pulksten 9 līdz 17, savukārt konferences atklāšanas svētki notiks 2. septembrī no pulksten 17 līdz 20. Pasākumu apmeklēt būs ļauts vien ar derīgiem vakcinācijas sertifikātiem, taču izstādi pēc atklāšanas būs iespējams apmeklēt jebkuram interesentam, lietojot sejas masku izstādes telpā.

Grupas izstādi organizē fonds "Mākslai vajag telpu". Interpretācija kā vizuālās mākslas komunikācijas rīks vienmēr ir bijis fonda "Mākslai vajag telpu" fokuss. Kuratores mērķis caur šo interpretatīvo pieeju ir piedāvāt mākslas notikumu, kas rosinātu tās apmeklētājus domāt par piedāvātās informācijas autentiskumu vai absurdu, par zinātniskajām metodēm un to nozīmēm, objektīvas patiesības eksistēšanu, "fake news" un atšķirību starp uzticamiem vai neuzticamiem informācijas avotiem. Tieši šī iemesla dēļ konceptuāli par izstādes notikumu vietu ir izraudzīta Latvijas Zinātņu akadēmija.

Izstādes arhitekts ir Pauls Rietums, grafisko noformējumu veidojusi Linda Viļumsone, savukārt tehniskos risinājumus izstādē risinājis Horens Stalbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!