Piektdien Latvijas Mākslas akadēmijas aulā apbalvoti grāmatu konkursa "Zelta ābele" uzvarētāji.
Kā informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača, par labāko latviešu dzejas grāmatu atzīta Ievas Rupenheites "Melnas krelles", kuru izdevis "Neputns".

Par labāko latviešu dokumentālās prozas grāmatu atzīta Vairas Vīķes-Freibergas "V.V.-F. 4plus4", ko laidis klajā "Pētergailis".

Nominācijā "Tulkotā literatūra" par labāko atzīta Roalda Dobrovenska "Dons Kihots, viņa zirgs Rosinante, Sančo Pansa un Tobosas Dulsineja 400 gadu garumā, kā arī šeit un šodien", ko laidusi klajā "Jumava".

Par labāko zinātniskās literatūras izdevumu atzīta grāmata "Aizvestie", ko laidis klajā "Nordik" un Latvijas Valsts arhīvs.

Nozaru literatūrā par labāko atzīta Mārtiņa Sirmā "Sirmā Latvija. Sajūtu pavārgrāmata", ko laidis klajā "Valters un Rapa".

Par labāko mākslas izdevumu atzīta "Aija", kuras sastādītāja ir Anita Vanaga, bet izdevējs - SIA "Blankenfeldes muiža"

Par labāko bērnu un jaunatnes grāmatu atzīta Indras Sproģes "Miljons", kuras izdevējs ir Jāņa Zaržecka privātprakse.

Vārdnīcu un enciklopēdiju nominācijā par labāko atzīta Janīnas Kursītes "Neakadēmiskā latviešu valodas vārdnīca jeb novadu vārdene", kuras izdevējs ir "Madris".

Par labāko kalendāru atzīts "2008.gads Vilipsona grafikās", kura izdevējs ir SIA "Welkame".

Balva par gada devumu grāmatu dizainā tika pasniegta māksliniekam Aleksandram Bussem.

Žūrijas speciālbalvas piešķirtas Aleksejam Naumovam par augstvērtīgu glezniecības izmantojumu Māra Runguļa grāmatas "Pasaka par Tebras bebru" dizainā, Aleksandram Bussem par grāmatas "Ķīniešu dzīves ainas Cjin dinastijas laikā" filigrānu māksliniecisko risinājumu, Aigaram Ozoliņam par stila tīrību Mihaila Gasparova grāmatas "Aizraujošā Grieķija" mākslinieciskajā risinājumā, Lienei Dārzniecei un Ievai Arājai par radošo drosmi Agneses Krivades dzejoļu krājuma "Bērnība" mākslinieciskajā risinājumā.

Šogad konkursam "Zelta ābele" 35 grāmatu izdevēji pieteica 96 grāmatas, no kurām žūrijas komisija "Zelta ābeles 2007" balvai nominēja 47 izdevumus un 22 izdevējus.

Jau trešo gadu konkursa "Zelta ābele" laureātiem tika pasniegta Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas studentes Maijas Turkas veidoto balva.

Grāmatu mākslas konkurss, kurā tiek vērtēts grāmatas mākslinieciskais un poligrāfiskais noformējums, nevis saturs, šogad notika jau 15.reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!