Foto: LETA
Piektdien, 24. jūlijā, dzejnieka Jāņa Baltvilka (1944-2003) 71. dzimšanas dienā, Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2015. gada laureātu vārdus. Pirmo reizi tika pasniegta VAS "Latvijas valsts meži" balva "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā tika pasniegta Luīzei Pastorei par sērijas "Mākslas detektīvi" grāmatām "Pazudušais pērtiķis" un Neredzamais cilvēks" (Neputns, 2015) kuru spraigie sižeti un izteiksmīgā valoda aizrauj ar meklējumu garu, rosina iztēli un fantāziju, un pievērš bērnu uzmanību Latvijas vēstures un mākslas faktiem.

Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā šogad saņēma Anita Paegle par ilustrācijām 3 grāmatām: Jura Zvirgzdiņa pasakām "Miega pasaka" un "Ziemas pasaka" (Zvaigzne ABC, 2014) un Jāņa Baltvilka pekstiņstāstiem "Kaķuzirņi un kurmjukrārkli" (liels un mazs, 2014), kuru augstā mākslinieciski estētiskā kvalitāte, dabas un pilsētvides vērojuma savdabība, un bērnam tuvais pasaules redzējums rosina radošo iztēli un attīsta spēju iedziļināties.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir Igaunijas rakstniece Aino Pervika (Aino Pervik), bet balvu par viņas stāstu grāmatas "Prezidents" (liels un mazs, 2015) izcilo tulkojumu, iedzīvinot cilvēcisko prezidenta tēlu latviešu valodā, saņēma Maima Grīnberga.

VAS "Latvijas valsts meža" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā saņēma Mārtiņš Zutis par grāmatu "Nenotikušais atklājums" (liels un mazs, 2015), kurā mākslinieks vienpersoniski radījis valdzinošu grāmatas tēlu - saturu, ilustrācijas un dizainu, piedāvājot iedvesmojošu paraugu bilžu grāmatai, kurā notiek intelektuāla dauzīšanās.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. LVM balvas "Jaunaudze" laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Žūrija īpašu atzinību izteica Ingai Gailei un Anetei Melecei par izcili saskanīgo kopdarbu dzejoļu krājumā "Vai otrā grupa mani dzird?" (liels un mazs, 2014), ar valodas un vizuālo tēlu asprātīgi aicinot dažāda vecuma lasītājus iejusties maza bērna, pusaudža un vecāku domās un izjūtās reālās ikdienas situācijās.

Žūrijas atzinību saņēma arī  izglītojošo uzdevumu grāmatu sērijas "Mazā Mula pēta" (biedrība Droši un koši) radošā komandā  par veiksmīgiem, aizraujošiem, zinātkāri rosinošiem izdevumiem, kas ar emocionāli iesaistošo meitenītes tēlu ieinteresē un pieradina pie mākslas gan nākamos muzeju apmeklētājus, gan viņu vecākus.

Portāla "Delfi" lasītāju simpātiju balsojuma balvu, kuru pasniedza portāla kultūras sadaļas žurnālists, dzejnieks Henriks Eliass Zēgners, saņēma mākslas uzdevumu grāmatas "Dzīvnieki mākslas darbos" izdevējs - biedrība "Droši un koši".

Sarīkojumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieri Inga Tropa un Gatis Gāga, bet Kristapa Pētersona dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju, izpildīja Rūdolfs Bacāns, Jēkabs Nīmanis, Elīna Endzele, Madara Pētersone, Līga Pētersone, Raivo Ozols, Viktors Veļičko, Rihards Plešanovs, Kaspars Kurdeko un Kristaps Pētersons.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūras kritiķis, tulkotājs, Rakstniecības un mūzikas muzeja kurators Aivars Madris, komponists un 3 bērnu tētis Andris Sējāns.

Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un ar to saistīto pasākumu norisi finansiāli un organizatoriski atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Starptautiskā Ventspils rakstnieku un tulkotāju māja,  Latvijas literatūras centrs, Jaunais Rīgas teātris, VAS Latvijas valsts meži, vīnu veikals "Ervīns&Filles", tipogrāfija "Masterprint", studija "Pixelart". Informatīvie atbalstītāji: nedēļas žurnāls "IR", žurnāls "Latvju Teksti", nacionālā ziņu aģentūra LETA, Latvijas Radio, laikraksts "Diena", portāls "Delfi" un interneta žurnāls "Satori.lv".

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!