Foto: LETA

Jaunajā Rīgas teātrī, 24.jūlijā, pieminot mūsdienu bērnu literatūras klasiķa Jāņa Baltvilka 68. dzimšanas dienu, astoto reizi tika pasniegta Starptautiskā Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, portālu "Delfi" informē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) pārstāvji.

Jāņa Baltvilka balvu rakstniecībā balvu ieguvusi Māra Zālīte par literāro pasaku "Tango un Tūtiņa ciemos" – grāmatu, kas dzīvos raksturos, komiski naivi nopietnās ceļojuma situācijās un asprātīgos valodas piedzīvojumos veido bērna sapratni par būtiskām vērtībām – pasaules iepazīšanu, draudzību, mīlestību, piederību ģimenei, mājām un valodai.

Bērnu grāmatu mākslā balvu saņēma mākslinieks Reinis Pētersons par augstu profesionalitāti, novatorismu un mākslinieciskā rokraksta daudzveidību, ilustrējot grāmatas bērniem "Kā Lupatiņi mainījās", "Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es" un "Nekrietnais Alfrēds".

Piekto gadu Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome Baltvilka balvu piešķīra vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Jau iepriekš tika ziņots, ka šī gada laureāts ir poļu rakstnieks Mikolajs Ložiņskis. Žūrija augstu vērtē viņa latviski izdoto literāro pasaku krājumu "Būtnes bēg" (oriģinālnosaukums poļu valodā – Bajki dla Idy) – grāmatu, kur dažādo būtņu attiecību, bēgšanas un izglābšanās stāstos ētiski jūtīgs pasaules redzējums atgādina par katra indivīda unikalitāti, brīvības un stabilitātes nepieciešamību.

Baltvilka balvu saņēma arī tulkotāja Ingmāra Balode par profesionāli augstvērtīgu Mikolaja Ložiņska grāmatas "Būtnes bēg" tulkojumu no poļu valodas, iedzīvinot neparasto būtņu izpausmes latviešu valodā.

Laureātu vārdus paziņoja LBJLP prezidente, žūrijas vadītāja Ilze Stikāne, LMA profesors Guntars Sietiņš un literatūras zinātnieks, žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Jānis Ozoliņš.

Mākslas vēsturniece Austra Avotiņa un Baltvilka balvas atbalstītājs, gaisa kuģotājs Gunārs Dukšte pasniedza žūrijas atzinības balvu rakstniecei Mārai Cielēnai un māksliniecei Gundegai Muzikantei par izcilo valodas un vizuālā tēla saskaņu literārajā pasakā "Lidojums", un apbalvoja autores ar kopīgu lidojumu gaisa balonā.

Šogad sadarbībā ar portālu "Delfi" pirmo reizi notika lasītāju simpātiju balsojums par žūrijas nominētajām grāmatām. Lasītāju simpātiju balvu ieguva Ineses Zanderes grāmata "Kā Lupatiņi mainījās". Balvu - reklāmas apjomu 1000 latu vērtībā portālā "Delfi" - tās izdevējam, bērnu grāmatu izdevniecībai "liels un mazs", pasniedza portāla galvenais redaktors Ingus Bērziņš.

Šogad žūrija kopumā izvērtēja 58 grāmatas. Baltvilka balvai bija nominēti pieci rakstnieki un četri grāmatu ilustratori. Baltvilka balvas pasniegšanas sarīkojums notika JRT pagalmā un pasākumu vadīja JRT aktieri Sandra Zvīgule un Andris Keišs. Aktieri veidoja asprātīgas etīdes, iepazīstinot sarīkojuma viesus ar nominētajām bērnu grāmatām.

Baltvilka balvas svētkos tika pirmatskaņotas jaunas latviešu komponista oriģināldziesmas ar Jāņa Baltvilka vārdiem. Šogad trīs Jāņa Baltvilka dzejoļu ciklu "Zāģa dziesma" komponēja Andris Sējāns. Tās izpildīja Marta Ozola, Sanita Sējāne, Jānis Ozols, Jānis Strazdiņš un Andris Sējāns.

24. jūlijā Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē notika piektie starptautiskie bērnu literatūras lasījumi, kuros autori un tulkotāji iepazīstināja ar bērnu literatūras jaunumiem – topošiem, vēl neizdotiem darbiem. Šogad lasījumiem tika dots nosaukums "Ceļojošais zirneklis".

Lasījumos piedalījās autori Inese Zandere, Māra Zālīte, Māris Rungulis, Anna Strautniece, Kārlis Vērdiņš, Inga Gaile, un tulkotāji Uldis Bērziņš un Guntars Godiņš. Lasījumu īpašie viesi bija Starptautiskās Baltvilka balvas 2012. gada laureāti Mikolajs Ložiņskis un Ingmāra Balode, kuri, skanot gan poļu, gan latviešu valodai, lasīja Ložiņska pasaku par zirnekli, kas pavada cilvēkus ceļojumos. Lasījumus būs iespējams noskatīties internetā laikraksta Diena mājas lapā www.diena.lv

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!