Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zviedrijas Akadēmijā, kas piešķir Nobela prēmijas literatūrā, vēl viena locekle sestdien paziņoja par savu atkāpšanos, turpinoties seksuālas uzmākšanās skandāla radītajai krīzei.

Žurnāliste un rakstniece Sara Stridsberga ir nolēmusi aiziet, teikts akadēmijas paziņojumā internetā. Tādējādi no 18 Zviedrijas Akadēmijas locekļiem, kas visi ir iecelti uz mūžu, tikai 10 vēl ir aktīvi. Akadēmija šonedēļ atzina, ka tā atrodas "krīzes stāvoklī pēc stipru domstarpību perioda starp locekļiem svarīgos jautājumos".

Trīs akadēmijas locekļi Šells Espmarks, Klāss Estergrens un Pēters Englunds 6.aprīlī paziņoja par aiziešanu no tās pēc akadēmijas balsojuma, kurā netika savākts pietiekams balsu skaits dzejnieces Katarīnas Frostensones izslēgšanai no akadēmijas. Frostensones vīrs Žans Klods Arno tiek apsūdzēts seksuālā uzmācībā un Nobela prēmijas literatūrā laureātu vārdu noplūdināšanā.

12. aprīlī šī skandāla radītās krīzes dēļ par aiziešanu no akadēmijas paziņoja tās pastāvīgā sekretāre (vadītāja) Sara Daniusa un skandālā iesaistītā akadēmijas locekle Katarīna Frostensone. Stokholmas Universitātes literatūras profesore Daniusa 2015. gadā bija kļuvusi par pirmo sievieti Zviedrijas Akadēmijas pastāvīgā sekretāra amatā.

Zviedrijas Akadēmija decembrī aizliedza Frostensones vīram Arno apmeklēt Nobela banketu pēc zviedru laikraksta "Dagens Nyheter" novembrī publicētiem 18 sieviešu apgalvojumiem, ka viņš tām seksuāli uzbrucis vai izvarojis. Arno, kurš ir kāda Stokholmas kultūras centra vadītājs, noliedz, ka būtu veicis šādus uzbrukumus, kuri esot notikuši no 1996. līdz 2017.gadam.

Akadēmija ir pārtraukusi jebkādus sakarus ar Arno un grantu maksāšanu viņam, kā arī kopš novembra veic iekšēju izmeklēšanu, tajā izmantojot juristu firmas pakalpojumus.

Frostensone tiek apsūdzēta noteikumu par interešu konfliktu pārkāpšanā, jo nebija izpaudusi to, ka viņa bija sava vīra vadītas izrāžu vietas līdzīpašniece, bet vīrs bija saņēmis finansējumu no akadēmijas.

Trešdien tika ziņots, ka Zviedrijas Akadēmija šī skandāla dēļ varētu šogad atlikt Nobela prēmijas literatūrā piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!