Foto: F64
Folklorista, rakstnieka un publicista Krišjāņa Barona dzimšanas diena 31. oktobrī tiks atzīmēta ar Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LFMI) ikgadējo konferenci un projektu "Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu".

LU LFMI sociālā tīkla "Facebook" lapā 30. oktobrī no pulksten 11 notiks Barona konference. Paziņojumā LU mājaslapā teikts, ka tautasdziesmu kārtotājam un Latvju dainu publicētājam Baronam sestdien aprit 185. gadskārta, un jau vairākus gadu desmitus LU LFMI Latviešu folkloras krātuve oktobra izskaņā rīko ikgadējo Barona konferenci.

Plānots, ka "Barondienu" ievadīs Latviešu folkloras krātuves vadītājas Ritas Grīnvaldes uzruna. Tāpat programmas pirmajā daļā gaidāmi krātuves pētnieku priekšlasījumi. Savukārt otrā daļa būšot veltīta trīs nupat publicētu izdevumu atvēršanai. Tā, piemēram, Humanitāro zinātņu žurnāla "Letonica" komanda iepazīstinās ar žurnāla jauno veidolu un jaunāko numuru.

Vienlaikus programmas turpinājumā tiks atvērtas divas LU LFMI pētnieku grāmatas, kurās dažādos aspektos analizēta tradicionālā kultūra, - muzikologa Arnolda Klotiņa grāmata "Divatā ar tautasdziesmu. Folklora latviešu komponistu iztēlē un skaņdarbos" un folklorista Aigara Lielbārža pētījums "150. kolekcija. Buramvārdi", kas ir jau ceturtais izdevums publicējumu sērijā "LFK krājums".

Savukārt Imanta Ziedoņa muzejs Barona 185. dzimšanas dienas gadu atzīmēs ar īpašu projektu "Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu". Dainu tēva Barona dzimšanas dienas svinībās norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1.izstāžu zālē laika posmā no pulksten 12 līdz 18, aģentūru LETA informēja Ziedoņa muzeja pārstāve Kristiāna Salnāja.

Paredzēts, ka visu dienu notiks izstādes "Tuvie – nepazīstamie: Igaunija, Latvija un Krišjānis Barons" atklāšana, kurā iekļauti visu mūsdienu Baronu stāsti digitālajā grāmatā "Tuvie". Tāpat interesenti varēs iepazīties ar pārizdoto Barona un citu latviešu grāmatu "Mūsu Tēvzemes aprakstīšana".

Grāmata "Mūsu Tēvzemes aprakstīšana" ir viena no pirmajām ģeogrāfijas grāmatām Baltijas reģionā. Barons un viņa laikabiedri, Krišjānis Valdemārs un Juris Alunāns, to sarakstījuši 1859.gadā, un līdz šim grāmata nav tulkota latviešu valodā.

Pēc Salnājas paustā, Ziedoņa muzeja komanda atlasījusi mūsdienu pētniekus, kuri papildinājuši izdevumu ar aktuālo par mūsdienām un skaidrojumus par Barona un citu jaunlatviešu rakstīto. Grāmatā publicēti arī līdz šim neredzēti mākslas darbi no Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla un citi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas darbi, kā arī vēsturiska mūsdienu Latvijas teritorijas karte no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva. Grāmatu par godu Barona 185. dzimšanas dienai izdevis Imanta Ziedoņa fonds "Viegli". Tās dizainu veidojusi dizaina studijas "Overpriced" komanda, un grāmata drukāta tipogrāfijā "Livonia Print".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!