Foto: Arhīva foto

2021. gada 1. oktobrī aprit 160 gadu kopš dzimusi dramaturģe un rakstniece, lugu "Sprīdītis", "Maija un Paija", "Princese Gundega un karalis Brusubāra" un triloģijas "Dievs, daba, darbs" autore Anna Brigadere. Atceroties izcilo autori, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā iepazīties ar Annas Brigaderes fotogrāfijām no arhīva krājuma.

Anna Brigadere dzimusi 1861. gada 1. oktobrī Kalnamuižas pagasta "Vecbaļļās" kalpu ģimenē.

Pēc dažu gadu ilgām mācībām Kalnamuižas un Auces pagastskolā, pēc tēva nāves Brigadere kopā ar māti pārcēlusies uz Jelgavu pie māsas Līzes, kur palīdzējusi māsai ar šūšanas darbiem, vēlāk Rīgā strādājusi brāļa veikalā, pēc mājskolotājas tiesību iegūšanas – par mājskolotāju vācu ģimenēs, vēlāk – par latviešu valodas skolotāju. Literārajai darbībai Anna Brigadere pievērsusies 19. gadsimta 90. gados. Rakstnieces pirmie stāsti izdoti 1896. un 1897. gadā, bet 1903. gadā pēc Rīgas Latviešu teātra direktora Jēkaba Dubura lūguma pārtulkot kādu lugu bērnu auditorijai, Brigadere sacerēja savu, iespējams, populārāko darbu – lugu "Sprīdītis".

Turpmākos gados radītas vairākas pasaku lugas – "Princese Gundega un karalis Brusubārda", "Maija un Paija", "Lolitas brīnumputns". 1922. gadā par nopelniem latviešu literatūras attīstībā valsts rakstniecei piešķīra mājas Tērvetē, kuras viņa nosauca par "Sprīdīšiem" (mūsdienās – valsts nozīmes kultūras piemineklis). Mūža nogalē izdota Brigaderes daļēji autobiogrāfiskā triloģija "Dievs, daba, darbs" (1926), "Skarbos vējos" (1930) un "Akmens sprostā" (1933).

Anna Brigadere no dzīves atvadījās 1933. gada 25. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!