Foto: Arhīva foto

Šī gada 5. septembrī 80 gadu jubileju svin latviešu dzejnieks, atdzejotājs un kritiķis Knuts Skujenieks. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties fotodokumentos, kuros redzams izcilais literāts.

Knuts Skujenieks dzimis 1936. gada 5. septembrī. Studējis Latvijas Valsts universitātē un Gorkija literatūras institūtā Maskavā, kuru absolvējis 1961. gadā. 1962. gadā, apsūdzēts par pretpadomju propagandu, ticis notiesāts un septiņus gadus pavadījis Mordovijas nometnēs.

Nodarbināts dažādos darbos lēģerī, dzejnieks atrada laiku dzejošanai, atdzejošanai un valodu apguvei. Skujenieka pirmais dzejoļu krājums tiek publicēts tikai 1978. gadā. Turpmākajos gados autora darbi apkopoti vairākos krājumos, izlasēs un kopotajos rakstos. Literatūras un dzejas cienītāji Knutu Skujenieku atzīst par vienu no ievērojamākajiem cittautu dzejas pazinējiem un tulkotājiem. Arī paša dzejnieka darbi tulkoti vairākās valodās un izdoti ārzemēs.

1995. gadā Knuts Skujenieks apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un 2010. gadā dzejniekam piešķirta Latvijas literatūras gada balva par mūža ieguldījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!