Foto: Arhīva foto
Oksfordas Universitātes pētnieki atklājuši, ka angļu dramaturgs Viljams Šekspīrs komēdiju "Gals labs - viss labs" sarakstījis kopā ar dzejnieku un lugu autoru Tomasu Midltonu, raksta ārvalstu prese.

To pētnieku grupa atklājusi pēc lugas teksta lingvistiskās analīzes.

Par to, ka lugu rakstījuši divi autori, liecinot satura neatbilstības un stilistiskās atšķirības atsevišķos fragmentos.

Kā apgalvo viena no Šekspīra darbu pētniecēm, Lorija Makgvaira, Šekspīra laikabiedrs Midltons ir visticamākā no kandidatūrām, jo lugā "Gals labs – viss labs" vietām sastopams Midltona dzejai raksturīgās lietas – ritms, ortogrāfija un citas nianses.

Turklāt lugā vietām tiek lietots vārds "ruttish" (iekāres pilns, miesaskārs), kas līdz tam bijis sastopams tikai Midltona dzejā.

Tā kā Midltons bija jaunāks par Šekspīru, viņš, rakstot savis darbus izmantoja daudzus jaunus, modernākus vārdus un ortogrāfiju, kas, pēc pētnieku domām atspoguļojas komēdijā "Gals labs – viss labs".

Tāpat pētnieki uzskata, ka Šekspīrs, iespējams, strādājis arī kopā ar dramaturgu Džonu Fletčeru. Kopumā pētnieki, ir droši pārliecināti, ka komēdiju rakstījuši divi cilvēki, kas 16. gadsimtā bijusi ierasta prakse. Tomēr laikam ejot un pieaugot Šekspīra slavai, viņa darbu līdzautori palikuši ēnā.

Dzejnieks Tomass Midltons (1580-1627) dzīvoja Londonā. Kopš 1620. gada viņš bija pilsētas oficiālais hronists. Savas dzīves laikā viņš sarakstījis 30 lugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!