Foto: LETA
Šogad Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā jau otro reizi saņēmusi rakstniece Māra Cielēna, informēja žūrijas pārstāve Zane Jauja.

Pirmo reizi Cielēna balvu ieguva 2006.gadā par grāmatu "Ņau un Murr".

Šoreiz Cielēnai balva piešķirta par trim šogad un pērn iznākušajiem darbiem - literāro pasaku grāmatām "Princese Aurēlija un kokspoki", "Deguns debesīs" un dzejoļu grāmatu "Žirafes šalle".

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes žūrija savā vērtējumā norādījusi, ka Cielēnas radītajā pasaku pasaulē "spraigi un pārsteidzoši mūsdienīgi dzīvo gan reāli, gan fantastiski personāži, kas vedina lasītāju atrast interesanto un darīt labo".

Baltvilka balva bērnu grāmatu mākslā tika pasniegta Aleksejam Naumovam par ilustrācijām Cielēnas pasaku grāmatai "Princese Aurēlija un kokspoki".

Grāmatas ilustrēšanai mākslinieks gleznojis 18 panorāmiskas ainavas.

Žūrija uzsvērusi, ka, pateicoties veiksmīgai mākslinieka sadarbībai ar dizaina autoru Aivaru Sprūdžu un datordarba veicēju Raulu Liepiņu, šī bērnu grāmata ir unikāls dizaina objekts - idejiski un mākslinieciski viendabīgs un pārliecinošs.


Žūrijas speciālbalva tika piešķirta dzejniekam Jurim Kronbergam un māksliniecei Anetei Melecei par izcili saskanīgo kopdarbu dzejoļu krājumā "Mākoņu grāmata".

"Baltvilka balva" tradicionāli tiek pasniegta diviem latviešu autoriem par darbu rakstniecībā un grāmatu ilustrēšanā un vienam starptautiskajam laureātam un viņa darba tulkotājam.

Šogad starptautiskās balvas laureāts ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs un tulkotājs Guntars Godiņš par grāmatu "Lote no Izgudrotāju ciema".

Kivirehks šorīt piedalījās Baltvilka lasījumos, kur kopā ar Godiņu iepazīstināja klausītājus ar stāstiem no savas bērnu grāmatas "Kaka un pavasaris".

Sarīkojumā ar klusuma brīdi tika pieminēts Baltvilka balvas 2010.gada laureāts dzejnieks Pēters Brūveris, kas aizgāja mūžībā šā gada 16.jūlijā.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un 375 latu radošo stipendiju, kā arī iespēju strādāt vienu mēnesi Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā.

Žūrijas priekšsēdētāja bija Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente, Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, savukārt žūrijas locekļi - Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Juris Petraškevičs, mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš, kā arī dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš.

Lai izvēlētos Jāņa Baltvilka balvas 2011.gada nominantus rakstniecībā un grāmatu mākslā, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes žūrija izvērtēja 28 bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2010.gada 31.maija līdz 2011.gada 31.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!