Foto: AP/Scanpix
Ungāru rakstnieks Lāslo Krasnahorkai otrdien saņēmis Bukera starptautisko prēmiju.

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā Viktorijas un Alberta muzejā Londonā 61 gadu vecais literāts sacīja, ka viņa iedvesmas avoti esot rakstnieks Francs Kafka, mūziķis Džimijs Hendrikss un Japānas pilsēta Kioto.

"Cerams, ka šī balva man palīdzēs atrast jaunus lasītājus angliski runājošajā pasaules daļā," viņš teica aģentūrai AFP.

Prēmija 60 000 sterliņu mārciņu (82 000 eiro) apmērā katru otro gadu tiek pasniegta vienam rakstniekam, kura daiļliteratūras darbi sarakstīti vai tulkoti angļu valodā.

Bukera starptautiskā balva atšķiras no Bukera prēmijas, jo ar to apbalvo rakstnieka jaunradi ilgākā laika posmā, tās attīstību un vispārējo ieguldījumu daiļliteratūrā.

Krasnahorkai vislabāk pazīstams Ungārijā un Vācijā. 1985.gadā iznāca viņa romāns "Satantango" ("Sātantango"), pēc kura motīviem tika uzņemta filma. Viņa slavenāko darbu vidū ir "Az ellenallas melankoliaja" ("Pretošanās melanholija") un "Seiobo jart odalent" ("Seiobo tur, apakšā").

Iepriekšējo Bukera starptautiskās prēmijas laureātu vidū ir tādi rakstnieki kā amerikāņi Lidija Deivisa un Filips Rots, kanādiete Alise Manro, nigērietis Činua Ačebe un albānis Ismails Kadare, kurš 2005.gadā saņēma pirmo Bukera starptautisko prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!