Foto: Publicitātes foto
Piektdien 14. jūnijā pulksten 15.30 ekspozīcijas "Sirdsapziņas ugunskurs" mājvietā Cēsīs notiks grāmatas "Latvijas klusie varoņi" atkārtotā un papildinātā izdevuma "Latvijas klusie varoņi. Sirdsapziņas ugunskurs" prezentācija, portālu "Delfi" informē izdevēji.

Pirmā grāmata, kas iznāca 2017. gadā, īsā laikā tika izpārdota. Tās iznākšanu gaidīja daudzi, kas bija atsaukušies grāmatas autoru Pētera Bolšaita, Agnese Lūses un Annas Žīgures, publiski izskanējušajam aicinājumam, sniegt ziņas par līdzcilvēku glābšanas gadījumiem gan padomju, gan nacistiskās okupācijas laikā. Atsaucība bija diezgan liela, par spīti tam, ka, kopš Latvijas sabiedrība piedzīvoja okupācijas traumu, aizritējuši vairāk nekā septiņdesmit gadi.

Grāmatas ievadā autori norāda: "Patiesībā šis ir tikai pirmais solis ceļā uz mērķi meklēt un atrast tādu cilvēku vārdus, ar kuriem mūsu sabiedrība var lepoties. Tas nekas, ka viņi ir dzīvojuši un darbojušies pirms vairāk kā nekā pus gadsimta. Mūsu tautai ir jāapzina un jāzina savi varoņi, jo viņu rīcība ir kā saknes Latvijas sabiedrības šodienai un nākotnei".

Ar līdzīgu pārliecību tapa aizvadītā gada 23. augustā atklātā pastāvīgā ekspozīcija "Sirdsapziņas ugunskurs". Tā ir radīta, lai palīdzētu mūsdienu sabiedrībai labāk izprast Latvijas okupācijas vēsturi. Ekspozīcijas satura kodols ir pašaizliedzību un drosmi apliecinoši kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju pretošanās stāsti, kas eksponēti padomju okupācijas laika īslaicīgās aizturēšanas izolatora kamerās Pils ielas 12. nama pagalma ēkā Cēsīs.

Grāmatā "Latvijas Klusie varoņi. Sirdsapziņas ugunskurs" iepriekš apkoptie varoņu stāsti ir papildināti ar sešiem stāstiem no Cēsu ekspozīcijas. Tos visus vieno grāmatas pirmā izdevuma autoru paustā un otrā izdevuma līdzautorei, ekspozīcija kuratorei Elīnai Kalniņai tuvā atziņa: "Cilvēki [toreiz] neapzinājās savas rīcības lielumu. Nav zināms, ka kāds sevi būtu uzskatījis par īpašu varoni un plātījies ar to; viņi vienīgi rīkojās tā, kā lika sirdsapziņa".

Sākotnējā grāmatas ideja pieder Liepājas ebrejam, profesoram Eduardam Andersam (Alperovičam), kuram, pateicoties paša atjautībai un līdzcilvēku atbalstam, kopā ar māti izdevās izglābties no holokausta. Viņš gadiem ilgi nodarbojies ar ebreju glābēju pētniecību un grāmatā apkopoti vairāki viņa atklātie varonības stāsti. Eduards Anderss tāpat kā viens no grāmatas autoriem Pēteris Bolšaitis līdz šim ir nesavtīgi atbalstījuši un turpina atbalstīt ekspozīcijas "Sirdsapziņas ugunskurs" darbību Cēsīs.

Abas grāmatas izdotas apgāda SIA "VESTA-LK" sērijā "Laika grāmata" un to izdošanu finansiāli atbalstījis Okupācijas muzeja atbalsta fonds (Kluso varoņu fonds), Žaņa Lipkes Memoriāls un Pēteris Bolšaitis.

Ekspozīcijas "Sirdsapziņas ugunskurs" izveide ir Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības iniciatīva. Ekspozīciju veidojusi kuratore Elīna Kalniņa sadarbībā ar okupācijas vēstures pētniekiem vēsturniekiem Inesi Dreimani un Zigmāru Turčinski. Ekspozīcijas mākslinieki ir Krista un Reinis Dzudzilo. Tā tapusi ar LR Kultūras ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latvijai 100", Valmieras Novada fonda, Konrāda Adenauera fonda, Cēsu, Amatas, Gulbenes, Raunas, Jaunpiebalgas, Vecpiebalgas, Ērgļu, Priekuļu, Smiltenes, Pārgaujas, Madonas novadu pašvaldību, privāto ziedotāju un sponsoru atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!