Izdevniecība “Neputns” laidusi klajā Daces Lambergas monumentālo pētījumu “Klasiskais modernisms. Latvijas glezniecība 20. gadsimta sākumā”.
Mākslas zinātnieces, Valsts Mākslas muzeja speciālistes Daces Lambergas ilgu gadu darbs pie tēmas, kas ietver latviešu mākslas izcilākās 20. gs. vērtības, beidzot īstenojies apjomīgā, plaši un krāšņi ilustrētā izdevumā. Grāmata sniedz izsmeļošu ieskatu gadsimta sākuma mākslas parādībās, izseko jauno mākslinieku gaitām Pirmā pasaules kara laikā, Rīgas mākslinieku grupas tapšanai un darbībai. Grāmatā pētīti ne tikai latviešu klasiskā modernisma spilgtākie virzieni kubisms un jaunā lietišķība, sava vieta tajā ir arī “mērenajam” modernismam un konstruktīvisma vēsmām. Jēkabs Kazaks, Jāzeps Grosvalds, Romans Suta, Aleksandra Beļcova, Jānis Liepiņš, Niklāvs Strunke, Uga un Oto Skulmes, Ģederts Eliass, Valdemārs Tone, Gustavs Klucis un Voldemārs Johansons – tie ne tuvu nav visi plaši pazīstamie vārdi, kas sastopami šajā saistoši uzrakstītajā grāmatā. Tās teksts un bagātīgās ilustrācijas ir lielisks izziņas materiāls katram mākslas interesentam, bet jo īpaši – mākslas un kultūras zinātņu studentiem. Tas ir vērtīgs ieguvums katram, kas vēlas iegūt izpratni par mākslas virzienu attīstību Latvijā ciešā saistībā ar tālaika pasaules mākslas aktualitātēm.

Grāmatu papildina mākslinieku biogrāfijas un dokumentāli ilustrēta spilgtāko pasaules un Latvijas notikumu tabula laikā no 1905. līdz 1930. gadam, kā arī teksta kopsavilkums angļu valodā.

Grāmatu iekārtojis mākslinieks Ģirts Muižnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!