Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, 12. septembrī plkst. 16:00, Dzejas dienu ietvaros tiks atklāta UNESCO atpazīstamības zīme programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautajai nominācijai "Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste (1894.-1929.)", ko glabā Memoriālo muzeju apvienība un Rakstniecības un mūzikas muzejs, portālu "Delfi" informē UNESCO LNK konsultante Liene Krīvena.

Atpazīstamības zīmi svinīgi atklās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) Zināšanu sabiedrības programmu padomes vadītājs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte un Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Ilze Knoka. Raiņa un Aspazijas vēstules un dzeju lasīs aktrise Aija Magone, un savu priekšlasījumu sniegs Dr. Jānis Zālītis.

"Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste (1894.-1929.)" aptver 35 gadus Raiņa un Aspazijas radošajā mūžā. Saraksti veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā: 1154 Aspazijas vēstules Rainim un 1345 Raiņa vēstules Aspazijai. Šī divu pasaules mēroga radošo personību sarakste ir neaizstājams un unikāls avots Latvijas kultūras un vēstures kontekstā un pētnieciskajā perspektīvā, tāpēc 2009. gadā nominācija tika iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā.

Jau ziņots, ka Durbes pilī, Tukumā līdz 10. novembrim aplūkojama izstāde "Raiņa un Aspazijas vēstules", kurā iekļauta daļa no abu latviešu literatūras dižgaru sarakstes.

Atzīmējot programmas "Pasaules atmiņa" 20. gadadienu, UNESCO LNK pasniedz UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" atpazīstamības zīmes Latvijas muzejiem, kas jau glabā kādu no "Pasaules atmiņa" starptautiskajā vai Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautu nomināciju, tādā veidā apliecinot un izceļot muzeju kā nozīmīgu sadarbības partneri un veicinot sabiedrības interesi par dokumentāro mantojumu un programmu "Pasaules atmiņa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!