Dzejniece Amanda Aizpuriete saņēmusi Vilenicas Starptautiskā literatūras festivāla (Vilenica International Literary Festivāl) Slovēnijā galveo balvu, kas ir lielākais latviešu literatūras starptautiskais panākums 2022. gadā, vēsta Latvijas Rakstnieku savienības pārstāvji.

Pati balva ir iespaidīga izmēra Vilenicas karsta alas kristāls un diploms – tie pagājušā gada nogalē atceļojuši uz Latviju, pilnvērtīgi apliecinot dzejnieces panākumus.

Kā norāda Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, prestižajā Vilenicas festivālā notiek daudzi literatūras un kultūras pasākumi – apaļā galda diskusijas, literārie lasījumi, mūsdienu literatūras un literāro izdevumu prezentācijas. Rīkotāji piesaista festivālam lielus līdzekļus, lai ik gadu vestu uz Slovēniju izcilus autorus no Eiropas un pārējās pasaules. Tajā liela vērība tiek pievērsta vārda brīvības un demokrātijas jautājumiem.

Kopš pirmā starptautiskā festivāla, kas norisinājās 1986. gadā, tā ikgadējā kulminācija ir Vilenicas Starptautiskās literārās balvas pasniegšana, ko Slovēnijas Rakstnieku asociācija saskaņā ar tās statūtiem piešķir par izciliem sasniegumiem literatūras vai eseju jomā. Balvas ieguvēju izvēlas Vilenicas žūrija, savukārt oficiālā prezentācija notiek iespaidīgajā karsta alā, kas devusi nosaukumu gan balvai, gan festivālam. Festivālā tiek pasniegtas vēl vairākas balvas jauniem talantiem, tomēr Amanda Aizpuriete pievienojusies elitāram 36 ekstra klases autoru klubam, kam tagad pieder Vilenicas galvenā godalga.

Pirms Amandas Aizpurietes šo balvu saņēmuši izcili autori: Toms Venclova, Pēters Esterhazi, Milans Kundera, Jāns Kaplinskis, Olga Tokarčuka, Pēters Handke, Zbigņevs Herberts, Ādolfs Mušgs, Ana Blandiana, Dubravka Ugrešiča. Latviešu dzejniece stāstot par savu panākumu teica, ka jutusies bezgala pārsteigta un izbrīnīta par balvas piešķiršanu, jo nonākt vienā kompānijā ar Nobela, starptautiskās Bukera un citu prestižāko Eiropas prēmijas laureātiem bijis mulsinoši, bet ļoti pagodinoši.

Festivāls norisinājās pērn septembrī. Amanda Aizpuriete bija tā goda viešņa. Festivāla balva tika atsūtīta uz Latvijas Rakstnieku savienību ar kurjeru, lai dzejniecei neradītu problēmas ar tās transportēšanu. Balva šobrīd jau ir nodota dzejniecei, stāsta Jundze.

Amanda Aizpuriete (1956) ir latviešu dzejniece, tulkotāja un atdzejotāja. Publicējusi desmit dzejoļu krājumus latviešu valodā, bet viņas darbi ir tulkoti vismaz 14 valodās. Jaunākais Aizpurietes krājums "Pirms izvākšanās" iznāca 2020. gadā. Dzejniece arī iepriekš saņēmusi dažādas prēmijas literatūrā - Bavārijas Mākslas akadēmijas Dzejas balvu, Dzejas dienu balvu, vairākas Latvijas Literatūras gada balvas gan par dzeju, gan atdzeju, Ojāra Vācieša prēmiju, Dzintara Soduma balvu un citas godalgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!