Foto: F64

13. maijā, rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma dzimšanas dienā, jau trešo gadu Ikšķiles novada pašvaldība pasniedza viņa vārdā nosauktu balvu literatūrā.

Šogad Latvijas grāmatu apgādi šai Ikšķiles pašvaldības balvai bija pieteikuši turpat trīs desmitus grāmatu - oriģināldarbus un tulkojumus. Žūrija vienbalsīgi piešķīra 2015. gada Dzintara Soduma balvu Mārim Bērziņam par romānu "Svina garša", ko izdevis apgāds "Dienas grāmata".

"Māra Bērziņa jaunais romāns ir īsts notikums latviešu oriģinālliteratūrā. Attēlojot Otrā pasaules kara sākotnēju posmu - vienu no vissarežģītākajiem periodiem Latvijas jauno laiku vēsturē, Bērziņš bezbailīgi ņemas runāt par sāpīgiem vēstures, tautas apziņas un zemapziņas momentiem un šajā nozīmē ir īsts celmlauzis," stāsta pasākuma organizatori. 

"Svina garša" iegaismo tās vērtības, kas izturējušas 20. gadsimta pārbaudījumu, - cilvēcisku līdzjūtību, atvērtību citu ciešanām, individuālu atbildību un personisku drosmi. Autoram izdevies radīt spilgtu mākslas darbu, kura elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi," stāsta balvas pārstāvji.

Latviešu rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums, vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, nenogurstoši darbojās par labu latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un attīstībai. Gan prozā, gan dzejā viņš bija jaunu ceļu pirmatklājējs. Džoisa romāna "Uliss" tulkojums, izcilā meistara mūža sniegums, pavēra gan latviešu valodai un rakstniecībai, gan lasītājiem jaunas iespējas un horizontus.  

Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!