Foto: Publicitātes foto/Latvijas Literatūras gada balva

Piekto reizi piešķirta Ikšķiles novada pašvaldības dibinātā Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā. Kā rakstīts Ikšķiles novada mājas lapā, šogad, žūrijai lemjot vienbalsīgi, laureāti ir dzejnieks, tulkotājs Knuts Skujenieks ar Genādija Aihī grāmatas "Paklanīšanās dziesmai" atdzejojumu un dzejnieks Jānis Tomašs ar debijas krājumu "Melnie darba cimdi".

"Tā ir īpaša dzeja. Izteiktā smalkums un izjustā "prastums" sadūrušies tādā attiecībā, kādu latviski prot varbūt tikai Skujenieks," par Knuta Skujenieka atdzejoto Genadija Aihī grāmatu teicis Uldis Bērziņš.

Soduma balvas žūrija piebilst, ka, uzslavējot šo izcilo atdzejojumu, jādomā arī par visu meistara Knuta Skujenieka tulkojumu kopumu.

Savukārt Jānim Tomašam balva piešķirta, jo viņam "izdevies ienest jaunu noti latviešu mūsdienu literatūras bagātajā un sazarotajā dzejā. Tomaša novatorismam ir ļoti dabiska un nesamākslota tīrradņa balss. Krājuma rindās kopā sader izsmalcinātais ar vienkāršo, veidojot svaigu un neparastu stilu".

Dzintara Soduma balvas laureāti tiks godināti īpašā sarīkojumā Ikšķiles tautas namā 13. maijā, vienlaikus svinot arī izcilā rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma 95. jubileju.

Īpaši konkursam izveidotās žūrijas sastāvā ir rakstnieks Roalds Dobrovenskis, redaktori Arturs Hansons un Gundega Blumberga, raksniece Nora Ikstena, LNB projektu vadītāja Liega Piešiņa, Ikšķiles novada pašvaldības kultūras daļas vadītāja Dace Jansone un Ikšķiles novada pašvaldības vadītājs Indulis Trapiņš.

Dzintars Sodums (1922-2008) bija viens no latviešu kultūras izcilībām. Vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, viņš savu dzīvi veltīja latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai. Tulkotjis Džeimsa Džoisa "Ulisu" – pasaules literatūras meistardarbu.

Dzintara Soduma balvu Ikšķiles novads nodibināja 2013. gadā, turpmāk ik gadu maija mēnesī piešķirot apbalvojumu par novatorisku sniegumu latviešu literatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!