Foto: Valters Pelns
Rakstnieka Egona Līva piemiņas balva "Krasta ļaudis" šogad pasniegta divām autorēm – Benitai Laumanei par grāmatu "Zvejasrīku nosaukumi Latvijas piekrastē" un Jana Eglei par grāmatu "Dzimšanas diena".

Kā "Delfi" informēja Liepājas pilsētas kultūras pārvaldes pārstāvji, balvas pasniegšana notika piektdien, 18. septembrī, Liepājā, galerijas "Romas dārzs" Berči zālē. Balvas 10. jubilejas gadā tika izvērtēta jaunākā latviešu literatūra, kas saistās ar jūras un piekrastes atspoguļojumu un izsaka latviskuma un patriotisma jēgu. Žūrija galveno balvu un naudas prēmiju – 600 eiro apmērā – šogad piešķīra Benita Laumanei par grāmatu "Zvejasrīku nosaukumi Latvijas piekrastē" un Jana Eglei - 400 eiro prēmiju – par grāmatu "Dzimšanas diena".

Benita Laumane savas grāmatas 507 lappusēs aprakstījusi zvejniecības leksiku latviešu valodā, viņa aprakstījusi atsevišķas leksiski semantiskās grupas, kā jūras zveja un zvejasrīki, zvejas piederumi un zvejas apstrāde. Grāmatā apkopotās zvejniecības leksikas pamatavots ir autores valodas materiālu vākumi Latvijas piekrastē 20.gs. 60./70. gados.

Liepājas Rotari kluba specbalva piešķirta Rasai Bugavičutei-Pēcei par spilgtu literāru darbu sociāli jūtīgas tematikas virtuozā atainojumā no bērna pieredzes un skatu punkta grāmatā "Puika, kurš redzēja tumsā".

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas specbalva tika piešķirta Paulam Bankovskim, kurš, diemžēl, ir jau aizsaulē. Balva piešķirta par "savdabīgu, asprātīgu un intelektuālu vienkāršo krasta ļaužu skatījumu uz vēsturē, mūsdienās un nākotnē aktuāliem notikumiem, problēmām, kļūdām un visas pasaules civilizācijas virzību pa laika asi, spilgti iezīmējot lokālā un globālā simbiozi grāmatā "Pasaules vēsture"." Ceremonijas klātesošie viesi godināja rakstnieku Paulu Bankovski ar klusuma brīdi.

Apbalvoti tika arī jaunie un talantīgi latviešu literatūras censoņi. Nominācijā "Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu" prēmija 600 eiro apmērā sadalīta Ievai Kaneponei 1. vieta par darbu "Jūras balss", Šarlotei Luīzei Odziņai 2. vieta par darbu "Zaudēt un iegūt" un Klintai Dzelmei Kolai 3. vieta par darbu "Erozija".

Egona Līva balvas ceremonijā laureātus sirsnīgi sveica Atis Deksnis, Liepājas domes priekšsēdētaja vietnieks kultūras un sporta jautājumos un Nauris Lazdāns, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks. Pasākumu vadīja Liepājas teātra aktieri Agnese Jēkabsone-Ozoliņa un Kaspars Kārkliņš. Ar muzikālo priekšnesumu klātesošos priecēja Rēzija Kalniņa un Kaspars Zemītis.

Liepājas kultūras pārvalde jau 10. gadu organizē Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" pasniegšanu. Tas ir ikgadējs konkurss, kurā apbalvo labākos literāros darbus. Konkursa mērķis ir veicināt interesi par latviešu literatūras klasiķi Egonu Līvu un viņa literāro mantojumu, latviskuma, patriotisma, jūrniecības un sabiedrībā notiekošo procesu aktualizēšanu un popularizēšanu, spēcīgu piemares ļaužu raksturu un nacionālā kolorīta izgaismojumu. Šogad žūrija izvērtēja 10 oriģinālliteratūras prozas darbus latviešu valodā un 15 skolu jaunatnes literāros darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!