Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 13. septembrī, svinīgā ceremonijā tika paziņoti Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" ieguvēji. Galveno balvu un prēmiju 1000 eiro apmērā saņēma grāmatas "Gaidot laivu. Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā" autore Inguna Daukste-Silasproģe, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Nominācijā "Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu" prēmiju 200 eiro apmērā ieguva Krišs Grunte (Tukuma Raiņa ģimnāzija) par radošo darbu "Veļas striķis", tāpat prēmiju 200 eiro apmērā saņēma arī Marta Puzāka (Viļānu vidusskola) par radošo darbu "Pamestās laivas stāsts", savukārt prēmiju 100 eiro apmērā tika piešķirta Elīnei Kučerei (Nīcas vidusskola) par radošo darbu "Jūras ziedi".

"Egona Līva balvu pasniedzam jau devīto gadu, tāpēc bijām ļoti gandarīti žūrijas vērtējumam šogad nodot 19 spilgtus darbus, kurus radījuši lasītāju mīlēti un kritiķu novērtēti latviešu rakstnieki. Ceram, ka tendence paliks nemainīga un arī nākamajā – Egona Līva balvas jubilejas gadā – saņemsim ievērojamu skaitu pieteikumu ar oriģinālliteratūras darbiem, kurus radījuši latviešu rakstnieki," saka Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens.

Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" ceremonijā tradicionāli tika pasniegtas sadarbības partneru īpašās balvas. Liepājas Rotari kluba specbalva tika pasniegta Lilijai Berzinskai par cilvēcības, bezierunu mīlestības un harmonijas piesātināto tēlojumu, kā arī izcilo ilustrāciju un teksta simbiozi grāmatā "Skelets skapī". Liepājas speciālās ekonomiskās zonas specbalvu saņēma Jana Egle par mākslinieciski augstvērtīgu un emocionāli bagātu individuālās dzīves traģikas un sabiedrības sarežģītās mijiedarbes atainojumu grāmatā "Svešie jeb miļeņkij ti moi". Liepājas Universitātes specbalvu ieguva Svens Kuzmins par spilgtā un bagātīgā iztēlē ietērpto ironiski distancēto skatījumu uz šabloniskiem dzīves modeļiem laika griežos grāmatā "Hohma". Savukārt "Via Cultura" projekta "Piejūras pilsētu literārā akadēmija" specbalva tika piešķirta Sandrai Vensko par emocionāli atklāto un niansēto sievietes iekšējās pasaules un izjūtu gammas atainojumu grāmatā "Adele".

Pasākuma kulminācijā Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" un naudas balvu 1000 eiro vērtībā pasniedza grāmatas "Gaidot laivu. Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā" autorei Ingunai Daukstei-Silasproģei.

Kā ziņots iepriekš, Latvijas izdevniecības tika aicinātas pieteikt konkursam atbilstošāko prozas grāmatu, kas ne tikai ir tapusi un izdota pērnā gada otrajā pusē un šogad, bet arī ietver patriotisma, latviskuma, jūrniecības un sabiedrībā notiekošo procesu aktualizēšanu un popularizēšanu, savukārt, Latvijas mācību iestāžu audzēkņi tika aicināti rakstīt un iesniegt radošos darbus.

Nominācijai "Labākais oriģinālliteratūras prozas darbs" grāmatas izvirzīja septiņas izdevniecības – apgāds "Mansards" (Oskars Vizbulis "Pēcjēzus vecuma sviests"), apgāds "Zvaigzne ABC" (Ēriks Kūlis "Saulesbrāļi"; Edīte Gūtmane un Ēriks Kūlis "Viņu laiks. Egons un Edīte"), apgāds "Madris" (Nora Vilmane "Latvieši Brazīlijā. Vārpas kolonija"), apgāds "SIA VESTA-LK" (Lāsma Gaitniece "Par to, ko es tev neteicu"), izdevniecība "Dienas Grāmata" (Alvils Bergs "Divi stāsti par Barsu"; Arvis Kolmanis "Balāde par latviešu zemnieku, Grēns un citas versijas"; Guna Roze "Sadursme"; Lilija Berzinska "Skelets skapī"; Inga Žolude "Silta zeme. Materia botanica"; Valdis Atāls "Uz domu stāvās kraujas"; Sandra Vensko "Adele"; Svens Kuzmins "Hohma"; Gundega Repše "Skiču burtnīca"; Valdis Attāls "Elles debesis"), izdevniecība "Latvijas Mediji" (Andra Manfelde "Vēja vīrs un mēs"; Andra Manfelde "Mājās pārnāca basa"; Jana Egle "Svešie jeb miļeņkij ti moj") un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta izdevniecība (Inguna Daukste-Silasproģe "Gaidot laivu. Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā").

2018. gadā Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" saņēma rakstnieks Aivars Freimanis par grāmatu "Katls".

Svinīgo balvas pasniegšanas ceremoniju vadīja aktieris Ēriks Vilsons un viesus muzikāli izklaidēja dziedātāja Laima Dimanta.

Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" pasniedz ar mērķi veicināt interesi par latviešu literatūras klasiķi Egonu Līvu un viņa literāro mantojumu un devumu jūrniecības popularizēšanā. Konkurss aktualizē latviešu autoru darbus un akcentē jaunāko devumu latviešu literatūrā. To organizē Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!