Foto: LETA

Izdevniecība "Liels un mazs" sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu ekskluzīvā tirāžā laidusi klajā Ineses Zanderes garstāsta "Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu" pirmo burtnīcu "Bailes". Grāmatiņas prezentācijas pasākums notika sestdien, 25. novembrī, Žaņa Lipkes memoriālā.

Garstāstu, pēc kura motīviem tiek uzņemta Dāvja Sīmaņa filma "Tēvs nakts", plānots izdot turpinājumos trīs burtnīcās, kuras ilustrējis Reinis Pētersons.

Galvenā varoņa prototips ir leģendārā ebreju glābēja Žaņa Lipkes dēls Zigfrīds Ojars, saukts par Zigi. Zēnam bija tikai astoņi gadi, kad sākās Otrais pasaules karš. Gan kara laika bīstamie notikumi, kas skāra visus Latvijas iedzīvotājus, gan Ziga vecāku neticamā drosme, glābjot no nāves cilvēkus, ko nacisti bija nolēmuši iznīcināt, zēnam bija smags pārdzīvojums. Zigis savām acīm redz ļaunumu. Sliktie ir tie, kas sit un šauj citus. Daudz grūtāk viņam ir saprast, vai tētis ir labs cilvēks. Zigim nākas domāt par daudzām nesaprotamām lietām, ko dara pieaugušie. Viņa ģimeni no malas vēro kaimiņu meitene Silvija.

Pirmās burtnīcas notikumi risinās 1941. gada vasarā un rudenī, un noslēdzas ar traģisku ainu – Rīgas geto iemītnieku izdzīšanu, lai nogalinātu viņus Rumbulas mežā. Burtnīcas septiņas nodaļas stāsta par noslēpumiem, bailēm un Ziga uzticamo draugu – suni Džeri. Dokumentālas liecības autore savij ar iztēli, veidojot sižetisku, emocionālu prozu, dodot bērniem iespēju ielūkoties sarežģītajos Otrā pasaules kara notikumos un ieraudzīt tur pašu galveno – cilvēka individuālās izvēles iespēju, kas pastāv vienmēr, arī visgrūtākajos laikos; iespēju būt cilvēcīgam.

Stāsts adresēts gan bērniem, kuru vecums sakrīt ar galvenā varoņa Ziga vecumu (8-12 gadi), gan visiem citiem vēstures notikumos ieinteresētiem lasītājiem. Ar šo izdevumu "Liels un mazs" turpina savu vēsturiskās jauniešu literatūras sēriju, kurā jau iznākušas augsti novērtētās grāmatas Māra Runguļa "Lapsu kalniņa mīklas" un Paula Bankovska "Kur pazuda saimnieks?".

Garstāsta "Puika ar suni" pirmajai burtnīcai nākamgad sekos vēl divas, aktualizējot pirmskara laika praksi izdot romānus turpinājumos.

Atklāšanā piedalījās Inese Zandere un Reinis Pētersons, bet par muzikālo noformējumu gādāja komponists Jēkabs Nīmanis. Tāpat pasākumā tika pirmizrādīts Dāvja Sīmaņa filmas "Tēvs nakts" treileris.

Burtnīcas dizains, ko veidojuši Rūta Briede un Artis Briedis, atsauc atmiņā grāmatas, ko savā bērnībā lasīja mazais Zigfrīds Lipke - viņa grāmatplauktā bija pirmskara "Mazās Jaunības Tekas" un kara laika izdevumi vienkāršos mīkstos vākos. Vēl vairāk šo pagājušā laika sajūtu pastiprinās mūsdienās aizmirsts grāmatnieku paņēmiens - grāmatas lapas tās pirmajam lasītājam ir jāatgriež pašam.

Uz filmas "Tēvs nakts" pirmizrādes laiku nākamgad rudenī "Liels un mazs" izdos visas trīs burtnīcas, apkopotas cieto vāku sējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!