Foto: DELFI

Izdevniecība "Jumava" jaunā veidolā izdevusi rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) atmiņu grāmatu "Veļupes krastā", kas vēsta par latviešu ģimeņu izsūtījuma ceļu Sibīrijā un pēc kuras motīviem uzņemta Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika", kuras pirmizrāde notiks 1. novembrī.

Grāmatai ir izveidots jauns vāks – uz tā attēlota režisora Viestura Kairiša veidotās filmas "Melānijas hronika" galvenā varone, aktrise Sabine Timoteo, kas filmā atveido Melāniju Vanagu. Grāmatas atvēršanas svētkos piedalījās filmas producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe, Melānijas Vanagas muzeja vadītāja Ingrīda Lāce, kā arī viens no Melānijas Vanagas audžubērniem Sibīrijā un grāmatas varoņiem – Andris Eglītis. Izdevniecību "Jumava" pārstāvēja rakstnieks, dzejnieks un publicists Pāvils Raudonis, savukārt pasākumu vadīja Latvijas Radio 1 žurnāliste Liega Piešiņa.

"Tāpat kā armēņu genocīds vai ebreju holokausts, izsūtījums ir viens no latviešu vēstures bāzes faktoriem, uz kura varam veidot savu kolektīvo apziņu. Te vairāk jārunā nevis par upuriem, bet par spēku, kas ļāva izdzīvot. Tieši uz šiem cilvēkiem, kuriem bija svarīgi atgriezties, uz tiem, kuri atgriezās un nesalūza, mēs varam būvēt savu garīgo genofondu. Tādēļ Melānija Vanaga man šķiet fundamentāli svarīga personība. Viņas grāmatā nejūt naidu, drīzāk cilvēkmīlestību, spēju tikt pāri ļoti sāpīgām lietām," vēsta flmas režisors Viesturs Kairišs.

Tikmēr Latvijas Radioteātris ziņo, ka no 25. līdz 28. oktobrim plkst. 22:05 Latvijas Radio 1 un plkst. 21:05 Latvijas Radio 4 skanēs grāmatas fragmentu lasījumi latviešu un krievu valodā. Trešdien, 26. oktobrī, ir iespēja dzirdēt lasām Baibu Broku un Olgu Ņikuļinu. Ceturtdien stāstus lasīs Maija Doveika un Ņina Ņeznamova, bet piektdien stāstus no grāmatas lasīs Guna Zariņa un Gaļina Ploskih. Visas latviešu aktrises, kuras grāmatas "Veļupes krastā" fragmentus lasa Radioteātra ierakstos, būs redzamas arī filmā, kuras pirmizrāde gaidāma 1. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!