"Grāmatām patīk apmīļošana", "simboliska un praktiska akcija", "katrs, kurš piedalīsies Grāmatu draugu ķēdē, to atcerēsies gluži kā Baltijas ceļu" - tā par sestdien, 18. janvārī, plānoto akciju "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" sarunā ar portālu "Delfi" stāsta literāti Nora Ikstena, Gundega Repše un Henriks Eliass Zēgners.

"Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, kad studēju filoloģijas fakultātē, sākām mācīties Rietumu filozofiju. Viesturs Vecgrāvis tolaik sāka lasīt trimdas kursu. Misiņa bibliotēkas specfondā tolaik glabājās trimdas grāmatas. Tur manās rokās pirmoreiz nonāca Dzintara Soduma, Veltas Sniķeres un Ojāra Jēgera kopkrājums "Trīs autori".

Tolaik tas manī uzspridzināja sajūtu par to, kāda var būt moderna dzeja. Iemīlējos Soduma daiļradē – Misiņa bibliotēkas specfondā varēja izlasīt Soduma darbu "Savai valstij audzināts", kā arī Džeimsa Džoisa darba "Uliss" tulkojumu. Tās grāmatas nedrīkstēja iznest no bibliotēkas telpām, tāpēc "Ulisu" pārrakstīju uz mazām papīra lapiņām. Tās ir saglabājušās līdz pat šai dienai.

Misiņa bibliotēka – tā bija īpaša lielās bibliotēkas sadaļa, kur cilvēki atrada patvērumu miera laika literatūrā, presē un citos izdevumos," stāta Ikstena.

Viņasprāt, Grāmatu draugu ķēde ir "sirsnīgs, silts, tiešs veids, kā parādīt, ka grāmatām ir īpaša vieta mūsu dzīvē". "Ar šo akciju mēs apkārtējiem un pasaulei stāstām, cik grāmatas mums ir svarīgas. Domāju, ka katrs, kurš piedalīsies Grāmatu draugu ķēdē, to atcerēsies gluži kā Baltijas ceļu. Par laimi – šoreiz akcijai nav politisku motīvu," viņa stāsta.

Arī literāte Gundega Repše uzskata, ka Grāmatu draugu ķēde ir brīnišķīga akcija. "Grāmatas tiek nodotas no rokas rokā un apmīļotas – tās no preces pārvēršas par parādību," saka Repše.

Par Grāmatu draugu ķēdes ideju ir sajūsmā arī jaunais literāts Henriks Eliass Zēgners. Viņš stāsta: "Akcija ir tiešām jauka. Gan simboliski, gan praktiski - ar kopīgi nosalšanu un pēcāku sildīšanos. Tas skan klišejiski, bet sabiedrībai trūkst vienotības, un šis varētu būt sirsnīgs pasākums. Cilvēku ķēde, kas raisa asociācijas ar Baltijas ceļu, vienošanās tieši kultūras sakarā."

Zēgners atklāj, ka viņam kopš bērnības bibliotēkas asociējas ar majestātisku mieru un drošību. Zināšanām un klusumu.

"Uzaugot Jelgavā, bērnībā aktīvi gāju lasīt uz bērnu bibliotēku. Kā ļoti lielu notikumu atceros pirmo reizi, kad gāju ņemt grāmatas uz 'pieaugušo' bibliotēku (Jelgavas zinātnisko bibliotēku). Lasītāja kartiņas noformēšana lika justies kā dzimšanas dienā," stāsta Zēgners.

Atgādinām, ka akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde norisināsies sestdien, 18. janvārī, no pulksten 12.

No vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas cilvēki no rokas rokā nodos grāmatas, lai tās nonāktu jaunuzceltajā Gaismas pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!