Foto: PantherMedia/Scanpix
2012. gada septembrī grāmatnīcu plauktus papildinājuši arī vairāki bērniem un jauniešiem paredzēti izdevumi.

Apgāda "Jumava" paspārnē klajā nākusi franču rakstnieka Renē Gosīni un mākslinieka Žana Žaka Sampē grāmata "Mazais Nikolā" un Intas Kušneres sastādītā grāmatiņa bērniem "Spēles ceļiem tuviem un tāliem", kā arī Rika Riordana grāmatu sērijas "Persijs Džeksons un Olimpieši" pirmā grāmata "Zibens zaglis".

Savukārt apgāds "Liels un mazs" laidis klajā zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista (Sven Nordkvist) grāmatu par večuku Petsonu un kaķīti Findusu – stāstu "Petsona Ziemassvētku ciemiņi" Mudītes Treimanes tulkojumā.

Sampē – Gosinī 'Mazais Nikolā'


Foto: Publicitātes foto

"Mazais Nikolā" ir franču rakstnieka Renē Gosīni un mākslinieka Žana Žaka Sampē bērnu grāmata, kas pirmo reizi Francijā izdota 1959. gadā. Grāmatas galvenais varonis Nikolā ir jūtīgs zēns ar izteiktu taisnīguma izjūtu un savam vecumam pārsteidzošu izpratni par patiesajām dzīves vērtībām — draudzību un ģimeni. Teksta autors Renē Gosinī radījis arī slaveno komiksu par Asteriksu.

Stasti par mazo Nikolā vijas ap viņa ikdienu un skolas dzīvi. Te ir gan Žofruā kuram ir ļoti bagāts tētis, kas pērk viņam visu, ko dēls vēlas. Aņans, kuru nevar iekaustīt tik bieži kā gribētos, jo nēsā brilles un ir skolotājas mīlulītis. Eds, kurš ātri apvainojas. Alsests, resnais klasesbiedrs, kurš visu laiku ēd. Skolotāja, kas nemitīgi puikas apsauc un liek kaktā. Un, protams, mazais Nikolā, kurš dažreiz mēdz aizbēgt no mājām, kad slimo, iedzen māti ārprātā, bet sirds dziļumos ir pavisam jauks un mīļš puisēns. Viņš ļoti mīl savus vecākus, skatās uz pasauli un notikumiem nedaudz citādi, ik palaikam iekuļas dažādās nepatikšanās, bet ar cieņu tiek no tām ārā.

Šogad apgāds "Jumava" plāno izdot arī "Mazā Nikolā starpbrīži" un "Mazā Nikolā brīvdienas".

Grāmata izdota ar Francijas institūta atbalstu.

'Spēles ceļiem tuviem un tāliem' (Sastādītāja Inta Kušnere)


Foto: Publicitātes foto

Gari pārbraucieni mēdz būt garlaicīgi, un ja ceļojumā līdzi dodas jaunākie ģimenes locekļi viņiem ir pavisam grūti pavadīt daudzas stundas mašīnā vai vilcienā dodoties ceļā, tāpēc apgāda "Jumava" izdotā Intas Kušneres sastādītā grāmata bērniem "Spēles ceļiem tuviem un tāliem" piedāvā neskaitāmas izklaides iespējas vilciena solā vai mašīnas aizmugurējā benķī.

Tuvāki vai tālāki ceļojumi allaž ir lieliski, taču pārbraucienos tiek pavadīts daudz laika. Grāmatā apkopotās spēles katru ceļā pavadīto stundu padarīs par aizraujošu un izziņas pilnu izklaidi, palīdzot trenēt bērna loģisko domāšanu, atjautību un iztēli. Spēles ir tik dažādas, ka ikvienam būs interesanti - noslēpumaini stāsti, skaitļu minēšana, atjautības spēles, pārsteigumi un sacensības bagātinās ceļā pavadīto laiku ar brīnišķīgiem mirkļiem kopā.

Grāmata piedāvā kāršu spēles, prāta spēles izmantojot pogas, kociņus un citus viegli atrodamus objektus, kā arī spēles, kam nav nepieciešams nekas cits kā vien iztēle. "Spēles ceļiem tuviem tāliem" būs lielisks kompanjons ne tikai bērniem, bet arī vecākiem, dodoties garākos ceļos.

Svens Nūrdkvists 'Petsona Ziemassvētku ciemiņi'


Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība "Liels un mazs" sagatavojusi pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem jau otro zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista (Sven Nordkvist) grāmatu par večuku Petsonu un kaķīti Findusu – stāstu "Petsona Ziemassvētku ciemiņi" Mudītes Treimanes tulkojumā.

Abiem varoņiem ir veltīta vesela grāmatu virkne, kas kļuvusi populāra ne vien Zviedrijā, bet arī citās ziemeļvalstīs, Krievijā un it īpaši Vācijā. Večuks Petsons un viņa runājošais kaķītis, kas valkā strīpainas bikses, dzīvo mazā, klusā lauku namiņā, meža ielokā. Viņu dzīve ir vienkārša, taču nepavisam nav garlaicīga – to aizpilda dažādi ikdienas darbi, ko labsirdīgais večuks māca arī Findusam, mazā ziņkārīgā kaķīša piedzīvojumi un palaidnības, dažādi notikumi, kas saistās ar dabas un gadalaiku norisēm.

Šoreiz Petsonam pirms pašiem Ziemassvētkiem gadās nelaimīgi savainot kāju un viņš nespēj aiziet ne līdz veikalam pēc gardumiem, ne uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Tomēr abi nepadodas – eglīti prasmīgais večuks var sameistarot pats, bet rotājumus Finduss var pagatavot no visa, kas mājās atrodams! Arī kāda dāvana noteikti atradīsies, vajag tikai to glīti iesaiņot. Taču bez svētku cienasta gan Ziemassvētki būtu bijuši gaužām nožēlojami, ja Petsonam un Findusam par lielu pārsteigumu mājiņā nebūtu saradušies negaidīti Ziemassvētku ciemiņi…

Svens Nūrdkvists ieguvis arhitekta izglītību un strādājis par augstskolas pasniedzēju, paralēli pievēršoties zīmēšanai un grāmatu ilustrēšanai. Kopš uzvaras bērnu grāmatu konkursā 1983. gadā viņš pilnībā nodevies tikai grāmatām. Nūrdkvists saņēmis bērnu literatūras balvas Zviedrijā un Vācijā (Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis) un ir viens no zviedru ekspertu izvirzītajiem Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas pretendentiem. Būdams pēc dabas kautrīgs nomaļnieks, Nūrdkvists allaž brīnās par savu grāmatu panākumiem. Tos laikam gan nes rāmā, draudzīgā noskaņa, asprātība un pašcieņa, kas tik raksturīga gan Nūrdkvista darbiem, gan zviedru bērnu literatūras tradīcijai.

Izdevniecības "Liels un mazs" grāmatas par zemāku cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājaslapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos un citur.

Indra Sproģe, Renārs Kaupers 'Māci mani, Degunlāci'

Foto: Publicitātes foto

Mazajiem lasītājiem un viņu vecākiem izdota jauns Indras Sproģes inovatīvais mācību līdzekļis bērniem "Māci mani, Degunlāci!".

Komplektā ietilpst grāmata, dziesmas un animācijas filmas, kuras ļauj bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt reizrēķinu, izmantojot visas maņas. Projekta mūziku sarakstījis Renārs Kaupers.

Grāmata ir 98 lappuses bieza ar DVD pielikumā, kas ietver 55 pantus par katru no reizrēķina izteiksmēm, 100 bildes, 55 animācijas, 11 dziesmas, 10 mūzikas instrumentus un 10 dažādas balsis.

"Māci mani, Degunlāci!" turpina Indras Sproģes iepriekšējo bērnu grāmatu "Miljons" un "Joka pēc alfabēts" iesākto ceļu pie bērniem un viņu vecākiem, ierādot, kā uz pavisam nopietnām lietām paraudzīties no krāsainās un aizraujošās puses.

"Ar radošu pieeju un spilgtu emociju palīdzību reizrēķins ieguls bērnu ilglaicīgajā atmiņā, tādējādi nodrošinot, ka tas, ko šie bērni iemācīsies otrajā klasē, paliks viņu atmiņā visu mūžu," teic mācību līdzekļa veidotāji.

Projekta galvenais varonis Degunlācis aicina būt radošiem, savu kreativitāti izpaust ne tikai vizuālās mākslas stundās un dažādos ārpusklases interešu pulciņos, bet arī eksakto zinātņu stundās. Degunlācis parāda, kā reizinātājus asociēt ar bērniem pazīstamiem un tuviem tēliem no pasaku pasaules, ikdienas un dabas pasaules kā, piemēram, septiņiem rūķīšiem, deviņgalvu pūķīšiem, piecstaru zvaigznēm, pieclatniekiem, astoņkājiem, skudrām, vaboli ar sešām kājām, divausainu zaķi, astoņas Saules sistēmas planētām, sešiem kontinentiem, trīspirkstu sliņķi, dievieti ar astoņām rokām, sešu suņu pajūgu u. tml.

Katram reizinātājam dota sava krāsa – no baltās līdz melnajai – cauri visai varavīksnei. Savukārt reizinājums iegūst to krāsu toni, kas rodas, sajaucot šīs abas krāsas. Tāpat katram ciparam atbilst viens mūzikas instruments: 1 - stabule, 2 - vijole, 3 - klavieres, 4 - akordeons, 5 - kokle, 6 - sitamie instrumenti, 7 - ģitāra, 8 - kontrabass, 9 - mutes ermoņikas, 10 - saksofons. Un katras izteiksmes muzikālo pavadījumu veido abu reizinātāju instrumenti, tas ir, katram skaitlim ir piesaistīts savs instruments, tādējādi radot papildus audiālās asociāciju ķēdes, kuras īpaši palīdzes bērniem ar izteiktu dzirdes atmiņu.

Lai katrai reizrēķina izteiksmei asociācijas būtu pēc iespējas dažādākas, animāciju veidošanā izmantotas atšķirīgas tehnikas: klasiskā zīmētā animācija, plastilīna animācija, leļļu animācija, datoranimācija, sadzīves priekšmetu animācija, kolāžas, brīvdabas sniega animācija un brīvdabas smilšu animācija, kā arī aktieru iesaistīšana animācijā. Dažādās izmantotās tehnikas un atspoguļotais animācijas tapšanas process rosinās bērnu iztēli un vēlmi pašiem veidot savas multfilmas, izmantojot pieejamo tehniku (mobilo telefonu, digitālo kameru, u.c.) un vienkāršus, sadzīviskus priekšmetus.

"Māci mani, Degunlāci" ir materiāls būs lietderīgs ne tikai skolai, bet arī ģimeniskiem vakariem. Turklāt Degunlācis ir īsts multimākslinieks, viņam nepietiek tikai ar matemātiku un mākslu, viņš māca arī ģeogrāfiju un dabas mācību, mūziku un krāsu mācību. Tas palīdzēs vecākiem saprast, kā labāk palīdzēt bērniem mācību procesā, uzlabos bērnu asociatīvo domāšanu, kas viņiem noderēs visai tālākajai dzīvei. Savukārt skolotājiem projekts piedāvās jaunu un radošu pieeju mācību procesam.

Projekta tapšanā piedalījās: teksti, ilustrācijas, animācijas - Indra Sproģe; mūzika - Renārs Kaupers; digitālā transformācija – Mārtiņš Veļa; balsis – Renārs Kaupers, Agnese Kaupere, Helēna Jubalte, Dace Jubalte, Jānis Jubalts, Santa Didžus, Gundars Āboliņš; instrumenti – Filips Zaržeckis, Raimonds Ozols, Helēna Jubalte, Marko Ojala, Dace Jubalte, Laima Jansone, Jānis Niedra, Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Ingars Viļums

Jauno mācību līdzekli no 11. septembra var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās.

Riks Riordans 'Zibens zaglis'

Foto: Jumava.lv
No 14. septembra grāmatnīcās nonāk apgāda "Jumava" izdotās Rika Riordana grāmatu sērijas "Persijs Džeksons un Olimpieši" pirmā grāmata "Zibens zaglis", kura jau iekarojusi miljoniem lasītāju simpātijas visā pasaulē.

Grāmata ir pirmā piecu stāstu sērijā "Persijs Džeksons un Olimpieši". Līdz šim sērijas grāmatas pārdotas vairāk kā 30 miljonos eksemplāru. "Zibenszaglis" vairāk kā 200 nedēļas pēc kartas bija "The New York Times" jauniešu literatūras pārdotāko grāmatu sarakstā, un Persijs Džeksons bieži tiek saukts par nākamo Hariju Poteru.

"Pareģojumi apstulbina, uzvedina un maldina. Briesmoņus var iznīcināt, bet tie nemirst. Tas ir varoņa uzdevums pieveikt tos šoreiz." tā par grāmatu raksta "The New York Times".

Stāsti par Persiju Džeksonu ir balstīti sengrieķu mītos un leģendās. Autors smēlies iedvesmu daudzos sengrieķu stāstos, un arī galvenais tēls, vismaz savā izcelsmē, ir pielīdzināms visiem labi zināmajam varonim Heraklam, lai gan Persijs ir nevis Zeva dēls, bet gan jūras dieva Poseidona atvase. Stāsti ir ne tikai par mītiem, leģendām un piedzīvojumiem, bet arī par tēmām, kas pusaudžiem ir aktuālas – pieaugšana, mīlestība un vēlme sevi pierādīt.

Pavisam parasts zēns nokļūst sengrieķu dievu konflikta vidū. Persijam ir tikai desmit dienas, lai ar draugu palīdzību novērstu karu Olimpa kalnā.

"Patiesi burvīgs un jautrs piedzīvojumu stāsts, kas īpaši aizraujošs liksies zēniem. Persijs Džeksons būs lielisks veids, kā padarīt skolu par mītisku vietu." grāmau komentē "The London Times" .

Riks Riordans ir amerikāņu autors, dzimis Teksasas štatā, pirms Persija Džeksona sērijas sarakstīja veiksmīgu mistēriju stāstu sēriju pieaugušajiem. Persija Džeksona grāmatu veidošanā piedalās visa Riordana ģimene, viņa sieva Bekija, māksliniece, ir pirmā Rika darbu redaktore. Savukārt abi rakstnieka dēli palīdz ar idejām, vecākais dēls iedvesmoja tēvu ar savu savu lielo interesei par grieķu mitoloģiju, un viņam gluži kā Persijam tika konstatēta disleksija un uzmanības deficīts.

Jaunākais dēls Patriks pārlasa tēva grāmatas, pirms tās tiek nodotas drukai, pieprasot 10 dolārus par katru atrasto kļūdu. Autors atzinis, ka pēc grāmatu izdošanas saņēmis daudzas vēstules no vecākiem, kuru bērniem ir konstatēta disleksija vai uzmanības deficīts.Tajās atklājas, ka pēc Persija Džeksona grāmatu izlasīšanas bērni spējuši pārvarēt kaunu par savām kaitēm. Riordans ir strādājis par pasniedzēju un par savu tagadējo nodarbošanos saka: "Es vēl aizvien jūtos kā skolotājs, tikai manā klasē ir vairāki miljoni skolnieku."

Pirmā grāmata tika ekranizēta 2010. gadā, savukārt otro filmu "Persijs Džeksons un jūras monstri" varēs skatīt jau nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!