Foto: DELFI
2012.gada septembrī un oktobrī grāmatnīcu plauktus papildinājuši vēl vairāki bērniem un jauniešiem paredzēti izdevumi, portālu ”Delfi” informēja Latvijas izdevniecību pārstāvji.

Izdevniecība ”Liels un mazs” septembrī un oktobrī izdevusi vairākas grāmatas bērniem – ”Liels un mazs” sākuši izdot latviešu bērnu dzejoļu izlasi ”Bikibuks”, kuru veido atsevišķas, nelielas bilžu grāmatiņas, grāmatā ”Līze Analīze” izdoti arī Ineses Zanderes slimnīcas skaitāmpantiņi.

Tāpat izdota Ineses Zanderes un Ievas Jurjānes bilžu grāmatu ”Pūces svinības” Un populārā lietuviešu bērnu grāmatu autora Vītauta V. Landsberģa divi darbi, kas apvienoti vienā grāmatā ”Zirga Dominika mīlestība. Ābolu pasakas”.

Savukārt apgādā ”Mansards” nākusi klajā Pētera Zirnīša un Anitas Jansones – Zirnītes grāmata ”Ķūķis staigā kājām", bet  "Jāņa Rozes apgādā" klajā nācis pieredzējušā literāta, Astridas Lindgrēnes piemiņas balvas nominanta Jura Zvirgzdiņa garstāsts bērniem "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi".

Vitauts V. Landsberģis 'Zirga Dominika mīlestība. Ābolu pasakas'


Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecība ”Liels un mazs" Jāņa Elsberga tulkojumā no lietuviešu valodas laidusi klajā divus Vītauta V.Landsberģa darbus, kas latviski iznāk vienā grāmatā: ”Zirga Dominika mīlestība. Ābolu pasakas."

Rakstnieks, dramaturgs, kino režisors un folkloras kustības dalībnieks Vītauts V. Landsberģis (1962) ir vairāk nekā 15 bērnu grāmatu autors, viens no iezīmīgākajiem lietuviešu mūsdienu bērnu literatūras vārdiem. Viņš uztur literārās pasakas novirzienu, kurā nonsensa estētika, dzejai raksturīga tēlainība un absurdas vārdu spēles savienojas ar folkloras motīvu lietojumu, tādēļ viņa tekstu atveide latviešu valodā ir interesants un radošs pienesums latviešu valodai un tās izteiksmes iespējām.

Lietuvā ļoti iemīļotā grāmata ”Zirga Dominika mīlestība", kas 2004. gadā ieguva gada labākās bērnu grāmatas titulu, ir iekļauta starptautiskajā IBBY Goda sarakstā (2006), tulkota zviedru valodā un pat komponēta operā bērniem. Vītauta V. Landsberģa pasakas pieder tiem bērnu literatūras darbiem, kas lasāmi un interesanti dažādu vecumu auditorijai. Lasītāju atsaucību Latvijā jau iepriekš guvusi viņa grāmata  ”Sliņķu pasakas", ko ”Liels un mazs" izdeva 2008. gadā.

Jaunajai grāmatai radītas izteiksmīgas oriģinālilustrācijas, kuru autore ir māksliniece Ilze Abika - tās veidotas plastilīnā, plastiski un reljefi portretējot grāmatas varoņus un attēlojot viņu apdzīvotās ainavas. Ilzes Abikas darbs ir interesants mēģinājums grāmatas ilustrācijā radīt apjoma un taustes sajūtu imitāciju. Ierosme plastilīna izmantošanai izriet arī no paša pasaku teksta: plastilīna faktūra, apjoms, simpātiskais lempīgums un raupjums, mūsu zināšanas par šā materiāla spēju brīvi mainīt savu veidolu, pārtopot par jebko citu - tas viss labi atbilst rakstnieka izteiksmes veidam un pasakās notiekošajām daudzajām pārvērtībām.

Ciklā ”Ābolu pasakas" (1999) Ābeļu ciema āboli Antans un Petrs dzīvo dīvainību pilnā pasaulē, kurā it kā nesavienojami laiki un mērogi atrodas vienkop. Galvenie varoņi nezaudē savu personību, arī pārtopot sulā, vīnā, kompotā vai kompostā. Līdzās āboliem šajā neparastajā pasaulē ceļo citi spilgti, pasakaini tēli, cikla kopējā noskaņa atgādina folklorā pazīstamās meļu pasakas. Pienāk pasaules gals, taču arī pēc tā vēl paliek pāri stirnas spirā paslēpusies ābola sēkliņa - un viss sākas no gala, no Ādama un Ievas.

Pasakas ”Zirga Dominika mīlestība" (2004) galvenais varonis ir savvaļas zirgs, kas pļavās spēlējas ar vardēm un iemīlas kādā kaprīzā rudzupuķē. Kad iestājas ziema, zirgs paslēpj rudzupuķi zem akmens, lai tā nenosaltu, bet pats ceļo uz rudzupuķes dzimteni Āfriku, lai meklētu viņas radiniekus. Ilgajā ceļojumā Dominiks iepazīst dažādus dzīvniekus un viņu dzīvesstāstus. Iestājoties pavasarim, Dominiks atgriežas Lietuvā, kur viņa rudzupuķe izdzen jaunu asnu, un par godu savas puķes dzimšanas dienai Dominiks viņu nosauc par Ilgu rudzupuķi. Pasaku caurstrāvo mīlestības, savstarpēju rūpju, kā arī Landsberģim acīmredzami tuvā pasaules cikliskā riņķojuma tēmas, bet īpašu jūtu spriegumu uztur galveno varoņu Zirga un Rudzupuķes šķietami nepārvaramais atšķirīgums, kas tomēr nespēj stāties ceļā mīlestībai.

Grāmatas atvēršanas pasākums notiks 20.oktobrī Kalnciema ielas koka māju kvartāla Vīna mājās zālē.

Inese Zandere, Ieva Jurjāne 'Pūces svinības'


Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecība ”Liels un mazs" laiž klajā Ineses Zanderes un Ievas Jurjānes bilžu grāmatu ”Pūces svinības".

Tās galvenie varoņi ir Rīgas putni, kas pulcējas Operas namā, lai sveiktu dzimšanas dienā veco, cienījamo pūci, Operas bēniņu iemītnieci. Rakstura un uzvedības ziņā līdzinādamies cilvēku sabiedrībai, viņi ar saviem svētkiem traucē ”īstās", cilvēku Operas dzīvi. Pilsētas galvas un pulksteņa dzeguzes iejaukšanās liek fantastiskajai putnu pasaulei atkal šķirties no cilvēku ikdienas, un putni, nosvinējuši Pūces jubileju, izklīst pilsētas ielās un parkos.

”Man kārtējo reizi jāatzīstas interesē un mīlestībā pret operu, un es droši zinu, ka opera patīk arī bērniem - jo tā ir tik mirdzoša un pasakaina," saka dzejniece Inese Zandere. ”Pasaciņu par pūces ciemiņiem es savulaik uzrakstīju kā daļu no literāra scenārija bērnu ekskursijām operā, un ļoti vēlējos, lai to ilustrētu tieši Ieva Jurjāne - viņa, veidojot izrāžu scenogrāfiju un kostīmus, ir tuvu iepazinusi un izjutusi Operas dabu un noslēpumus. Un Ieva visu redz spilgti."

Ieva Jurjāne grāmatā rāda notikumus no mazas meitenes skata punkta - viņa varbūt jūtas tuvāka putniem, nekā pieaugušajiem Operas skatītājiem, un labi saskata cilvēku un putnu līdzību. Māksliniece uzbūrusi spilgti teatrālu gaisotni, vienlaikus stāstot pasaku un arī rādot bērniem iezīmīgas un vēsturiskas Rīgas centra vietas - Timma tiltiņu pār kanālu, Alfrēda Kalniņa pieminekli, ”Laimas" pulksteni, Operas namu, skatuvi, scenogrāfijas darbnīcu, tērpus un māksliniekus. Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece Ūna Laukmane.

Inese Zandere 'Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti'


Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecībā ”Liels un mazs" nāk klajā Ineses Zanderes dzejoļgrāmata ”Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti" ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

Šī grāmata, kas palīdz bērniem veseļoties un nebaidīties no ārstiem, tapusi sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu un laikraksta "Diena" labdarības akciju "Saulainas dienas mūsu bērniem!" Tā piedāvā pozitīvu ”mākslas terapiju" - iespēju maziem bērniem, pētot bilžu grāmatu un klausoties vai pašiem lasot dzejoļus, mazināt bailes no slimošanas un ārstēšanās, iedrošināt bērnus, stiprināt bērnu, vecāku un ārstu emocionālo kontaktu.

Grāmatā ir 15 dzejoļi, kas tematiski sākas ar bērna saslimšanu, izvada lasītāju cauri dažādām satraucošām analīzēm, procedūrām, ārstēšanai, ģipsēšanai un pat operācijai, raugoties uz šīm situācijām iejūtīgi un pozitīvi, no gaišākās un jautrākās puses, bērnišķīgas spēles veidā, līdz beidzot izārstētais bērns, mājās apvilcis mammas halātu, pats labprāt iejūtas gudrā ārsta lomā, rotaļājoties ar savu mazo māsiņu.

Reiņa Pētersona ilustrācijas rada ļoti krāsainu, dzīvīgu noskaņu, akcentējot dzejoļos ietverto spēles elementu un humoru. Mākslinieka interpretācijā slimnīca ir vieta, kur dzīve neapstājas, vieta piedzīvojumam un draudzībai. Savukārt grāmatai vienmēr ir vieta arī slimnīcā, lasīšana palīdz kliedēt garlaicību un skumjas, palīdz bērnam veseļoties, uzsver autori.

Latviešu bērnu dzejoļu izlase 'Bikibuks'


Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecība ”Liels un mazs" sākusi izdot latviešu bērnu dzejoļu izlasi ”Bikibuks", kuru veido atsevišķas, nelielas bilžu grāmatiņas.

Katram dzejolim atvēlēta sava grāmatiņa, ko vieno mākslinieku Rūtas Briedes un Arta Brieža veidotais dizains - mazam bērnam ērts formāts un sērijas logo. Tajā redzams pats Bikibuks - jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai. Šis nosaukums un tēls radies, lasot Jāņa Baltvilka skaitāmpantu ”Biki - buki", ar kuru sākas sērija.

Jau iznākušas pirmās 6 grāmatiņas, bet, projekta īstenošanai turpinoties, iecerēts izdot 100 dažādu paaudžu iemīļotus dzejoļus, ko ilustrējuši dažādi mūsdienu latviešu mākslinieki. ”Katru gada ceturksni atskries seši jauni bikibuki," sola izdevniecības direktore Alīse Nīgale. Dzejoļi, ko daudzi vecāki un vecvecāki iemīļoja savā bērnībā, nāk pie šodienas mazuļiem mūsdienīgā vizuālā veidolā, ar cieņu gan pret pārbaudītām vērtībām, gan pret moderno.

Grāmatiņas tiek numurētas, lai tās būtu ērti krāt mājas bibliotēkā: Nr.1. Jānis Baltvilks. Biki - buki. Mākslinieks Reinis Pētersons; Nr.2. Fricis Bārda. Bezdelīdzēns un zēns. Mākslinieks Juris Petraškēvičs; Nr.3. Vilma Delle. Pieci kaķi. Māksliniece Kristīne Jurjāne; Nr.4. Inese Zandere. Lelles raduraksti. Māksliniece Līga Kičena (Kitchen); Nr.5. Viks. Bala bala. Bana bana. Mākslinieks Edmunds Jansons; Nr.6. Jānis Poruks. Tracis. Māksliniece Maija Līduma.

Izlasi sastādījusi ”Liels un mazs" galvenā redaktore Inese Zandere, piedāvājot vairāk nekā 30 projektā iesaistītajiem māksliniekiem izvēlēties sev tuvākos no atlasītajiem latviešu dzejnieku darbiem. ”Māksliniecei Rūtai Briedei, lasot meitiņai priekšā savas bērnības iemīļotās dzejoļu grāmatas, dzima ideja par vajadzību pēc vecām dziesmām jaunās krāsās. Bikibuku formāts ir mazs, taču mākslinieka darba apjoms - liels. Bikibuki palīdz attīstīt bērnu gaumi, piedāvājot lielu māksliniecisku dažādību, grāmatiņas veidotas kvalitatīvi, bet ir demokrātiskas un cenā pieejamas. Latviešu bērnu literatūra no Rūdolfa Blaumaņa līdz Kārlim Vērdiņam visos laikos ir bijusi bagāta ar skaistiem un asprātīgiem dzejoļiem. Latviešu mūsdienu māksla ir sinonīms radošai iztēlei un mūsdienīgam pasaules redzējumam. Mēs savienojam tos jaunās bilžu grāmatās, domājot tieši par tiem bērniem, kas aug šodien un skatās ar šodienas acīm. Grāmatas logo norādīts katra dzejoļa tapšanas laiks: līdz 1940. gadam, no 1940. līdz 1990. gadam, pēc 1990. gada - taču tās visas būs īstas šodienas grāmatiņas," uzskata sastādītāja.

Pēteris Zirnītis, Anita Jansone-Zirnīte 'Ķūķis staigā kājām'


Foto: Publicitātes foto

Apgādā ”Mansards” nākusi klajā Pētera Zirnīša un Anitas Jansones-Zirnītes bilžu grāmata bērniem ”Ķūķis staigā kājām”, kurā dzejas formā vēstīts par Latviju.

Kā apgalvo grāmatas krāšņo ilustrāciju autore Anita Jansone-Zirnīte, Ķūķis ir ”bērnu grāmatas personāžs, kas kopš 1983. gadā izdevniecībā ”Liesma” iznākušās grāmatiņas ”Bilžu grāmata par manu draugu Ķūķi, viņa draugiem un citiem piedzīvojumiem” lasītāju un skatītāju apziņā dzīvo savu dabas tuvuma piesātināto dzīvi. Tāds mazliet dīvains radījums ar jūtīgu sirdi un labvēlīgu skatījumu uz pasauli”.

Autore norāda: ”Ir pagājuši trīsdesmit gadi, kopš mēs ar dzejnieku Pēteri Zirnīti atradām Ķūķa tēlu gan filozofiskā, gan vizuālā nozīmē. Lai ievadītu lasītāju galvenā varoņa pasaulē, uz jaunajā grāmatā lasāmo dzejoļu kopumu pārceļojis pirmās grāmatas ievada dzejolis un vēl divi citi, vidi raksturojoši panti. Pārējā, bieži tuvu esejas formai rakstītā dzeja, ir pirmpublicējums.”

Juris Zvirgzdiņš 'Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi'


Foto: Publicitātes foto

"Jāņa Rozes apgādā" klajā nācis pieredzējušā literāta, Astridas Lindgrēnes piemiņas balvas nominanta Jura Zvirgzdiņa (1941) garstāsts bērniem "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi".

Autors spilgti apraksta runča Maurīcija, īstena rīdzinieka un savas pilsētas patriota, galvu reibinošos piedzīvojumus un koši zīmē pagātnes Rīgu. Sižeta līkloči aizved jauno lasītāju arī uz dažādām Eiropas zemēm, krāšņi iezīmējot to kolorītu. Stāstā parādās gan vispārzināmi literāri tēli (kā Runcis Zābakos), gan arī reālas, septiņpadsimtajā gadsimtā Rīgā dzīvojošas personas (kā Jānis Reiters).

Spilgtie stāsta personāži - ērms Muks, gailis Peksis un milzis Teobalds - iemieso drosmi un cilvēciskas vājības. Teksts ir daudzslāņains, bagāts kultūrsimboliem, to caurvij asprātīgi novērojumi un prātuļojumi, kā arī labsirdīgi ironisks dzīves tvērums. Nozīmīgs ir arī Rīgas vēsturiskais tēlojums, sniedzot jaunajam lasītājam kultūrvēsturisku fonu un izpratni par galvaspilsētas pagātnes mantojumu.

Grāmatu bagātina mākslinieces Arta Ozolas-Jaunarājas krāšņās ilustrācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!