Hlīnam Bjērnam ir trīsdesmit trīs gadi. Viņš dzīvo kopā ar savu šķirto māti Reikjavīkā, pārtiek no bezdarbnieka pabalsta un vada savas dienas starp citām bāra mēbelēm pilsētas krogos un klubos.
Kad viņa māte iznāk no skapja un atklāj, ka ir lesbiete, dzīve, šķiet, sagriežas kājām gaisā. Hlīns, kas gulējis ar viņas draudzeni Lollu, jūtas apdraudēts un lieks šai dīvainajā mīlas trīstūrī.

Romāna vēstījumu veido Hlīna domas, vērojumi un sarunas uz paša ierobežotās vides – globālā tīmekļa, televīzijas, Rekjavīkas naktsdzīves un porno filmu - fona. Bez sapņiem, pienākumiem, vērtībām, viņš savu laiku aizpilda ar nebeidzamām vārdu spēlēm, ciniskām piezīmēm un ironiskiem komentāriem.

Īslandiešu rakstnieks, dzejnieks un mākslinieks Halgrīms Helgasons ir dzimis 1959. gadā. '101 Reikjavīka' ir viņa otrais romāns, kas pacēla autoru slavas virsotnē. 1999. gadā tas tika nominēts Ziemeļu padomes literārajai prēmijai. Šo melnā humora un tā dēvēto jauno "vienaldzīgo" kultūras klasiku 2000. gadā meistarīgi ekranizējis Baltasars Kormauks.

No īslandiešu valodas tulkojis Dens Dimiņš, mākslinieciskais noformējums – Iveta Zāģere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!