Foto: AP/Scanpix

Trešā reiha fīrera Ādolfa Hitlera sarakstītās grāmatas "Mein Kampf" digitālā versija pēdējā laikā strauji gūst aizvien lielāku popularitāti, kas tiek skaidrots ar iespēju grāmatu iegādāties un lasīt nevienam nemanot, vēsta "The Guardian".

Šo faktu pirmais ievērojis interneta vietnes "Vocativ.com" žurnālists Kriss Fāravans (Chris Faraone), kurš pamanījis, ka bezmaksas interneta datu bāzē "Internet Archive" vien Hitlera darbs lejupielādēts vairāk nekā 100 000 reižu. Tāpat grāmatas digitālās versijas parādās dažādos "iTunes" un "Amazon.com" pārdotāko grāmatu topos, tostarp ieņemot pirmo vietu "Amazon.com" pārdotāko propagandas un politiskās psiholoģijas grāmatu sarakstā.

Fāravans norāda, ka apstāklis, ka fizisko "Mein Kampf" grāmatu pārdošanas apjomi ir niecīgi, kamēr digitālajā pasaulē tas ir dižpārdoklis, norāda ne tikai uz cilvēku vēlmi šādas grāmatas iepirkt slepeni, bet arī gluži vienkāršu ziņkārību. Viņš pieļauj, ka daudzi grāmatu tikai izšķirsta, bet kautrētos to darīt, ja grāmata būtu jāpērk grāmatnīcā.

Turklāt digitālām grāmatām arī pēc to nopirkšanas ir daudz diskrētāks 'izskats'. Tās nestāv grāmatu plauktos vai uz žurnālgaldiņiem, piesaistot nevajadzīgu uzmanību, kā arī nav redzamas, ja ir vēlme grāmatu paņemt līdzi ceļojumā vai palasīt pa ceļam uz darbu. Fāravans skaidro, ka līdzīgi skaidrojama arī pornogrāfiskās literatūras e-versiju popularitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!