Latviešu rakstniece Inga Žolude kļuvusi par vienu no šī gada Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvējām un ir ierindota starp labākajiem jaunajiem autoriem ES, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Balvas ieguvēji tika paziņoti otrdien, 11. oktobrī Frankfurtes grāmatu tirgū. Žolude saņēmusi atzinību par stāstu krājumu "Mierinājums Ādama kokam".

Balvas ieguvēju vidū ir arī Kalins Terzijskijs (Bulgārija), Tomāšs Zmeškals (Čehija), Kosts Hatziantonijo (Grieķija), Ofeigurss Sigurdsons (Īslande), Irēna Niga (Lihtenšteina), Immanuels Mifsuds (Malta), Andrejs Nikolaidis (Melnkalne), Rodans Al Galidi (Nīderlande), Jeļena Lengolda (Serbija), Džilers Ilhans (Turcija) un Ādams Fouldss (Apvienotā Karaliste).

Uzvarētājus apbalvos 28. novembrī balvu pasniegšanas ceremonijā Briselē, kurā piedalīsies arī komisāre Andrula Vasiliu un ievērojami literatūras, kultūras un politikas jomas pārstāvji.

Ingas Žoludes stāstu krājums "Mierinājums Ādama kokam" izdots apgādā "Dienas Grāmata" 2010.gadā. Tā ir autores otrā grāmata, kurā apkopoti 13 stāsti. "Šis ir spožs stāstu krājums, kuru raksturo eksistenciālas, un tomēr reālisma cauraustas stīgas. Stāstiem piemīt kopīga vēsts un pēcgarša, kas sabalsojas ar šā brīža latvieša pasaules izjūtu: neparedzamību, saasinātu un sakāpinātu uztveri, vaicājumiem pēc jēgas, " godalgoto krājumu vērtē literatūras kritiķe Ieva Kolmane .

Prozaiķe Inga Žolude (1984) ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā, kā arī studējusi Anglofono literatūru doktorantūras programmā Dienvidilinoisas Universitātē ASV. Strādājusi par projektu koordinatori kultūras un izglītības jomā, kā arī par mākslas menedžmenta un informācijas centra projektu vadītāju. Ingas Žoludes stāsti publicēti daudzviet periodikā un stāstu kopkrājumos gan Latvijā, gan tulkojumos ārvalstīs. 2008. gadā iznāca autores debijas romāns "Silta zeme". Inga Žolude regulāri raksta recenzijas par latviešu un ārzemju autoru darbiem. Iesaistījusies dažādos literatūras un kultūras projektos un konkursos, kā arī ieguvusi Fulbraita un citas stipendijas.

Pasaules lielākajā grāmatu izstādē un gadatirgū "Frankfurtes grāmatu gadatirgus 2011", kas norisinās no 12. līdz 16.oktobrim, šogad piedalās deviņi Latvijas uzņēmumi.

No šā gada 12.-16.oktobrim Frankfurtē (Vācijā) norisinās ikgadējā grāmatu izstāde un gadatirgus, kas pulcina grāmatu izdevniecības, aģentus, autorus, poligrāfijas pakalpojumu sniedzējus un nozares medijus.

Frankfurtes grāmatu gadatirgus pirmsākumi meklējami 15. gadsimtā, kad Johans Gūtenbergs Vācijā, netālu no Frankfurtes, radīja pirmo iespiedmašīnu. Grāmatu gadatirgus tāds, kāds tas ir mūsdienās, notiek kopš 1949. gada un jau vairāk nekā 60 gadu ir lielākais grāmatu gadatirgus pasaulē.

Frankfurtes grāmatu gadatirgus ik gadus pulcina ne tikai lielu skaitu dalībnieku un daudz apmeklētāju no visas pasaules, bet šis ir arī nozīmīgākais notikums nozares medijiem. 2010. gadā gadatirgū piedalījās vairāk nekā 7500 dalībnieku no 111 valstīm, izstādi apmeklēja gandrīz 280 tūkstoši apmeklētāju, neskaitot 10 tūkstošus akreditēto žurnālistu. Par gadatirgus augsto prestižu un nozīmīgumu darījumu kontaktu veidošanā liecina fakts, ka vairāk nekā 80% dalībnieku izstādē piedalās atkārtoti.

Kā liecina iepriekšējo gadu izstādes dalībnieku aptauja, galvenie dalības iemesli ir jaunu kontaktu iegūšana, esošo kontaktu uzturēšana, kompānijas tēla veidošana, tirgus izpēte, informācijas apmaiņa un vākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!