Izraēlas Nacionālā bibliotēka publicējusi rakstnieka Franca Kafkas arhīva kolekciju, kurā ietilpst gan viņa rokraksti un zīmējumi, gan arī privātas vēstules, raksta ārvalstu mediji.

Pēc rūpīgas restaurācijas, sakārtošanas katalogā un digitalizācijas pie interesentiem nonākušas dažādas iepriekš publiski nepieejams relikvijas, kā piemēram, trīs stāsta "Gatavošanās kāzām laukos" uzmetumi, piezīmju grāmatiņa, ko Kafka izmantoja mācoties ivritu, simtiem privātu vēstuļu, zīmējumi un ceļojumu pieraksti.

Kā raksta BBC, vērtīgo kolekciju Izraēlas nacionālajai bibliotēkai bija novēlēja rakstnieks, žurnālists un kritiķis Makss Brods (Max Brod), Kafkas draugs, kuram bija uzticēts visus manuskriptus un citus dokumentus sadedzināt pēc viņa nāves. Tomēr Brods nepaklausīja un tā vietā darbus publicēja, jau pēc viņa nāves padarot Kafku par vienu no pielūgtākajiem 20. gadsimta rakstniekiem.

Pēc Maksa Broda nāves 1968. gadā vērtīgā kolekcija pazuda un tikai 2007. gadā Izraēlas nacionālā bibliotēka uzsāka vairākus gadus ilgu cīņu, lai to atkal savāktu kopā. Izmeklētāji dažādus dokumentus atrada gan Vācija, gan Šveicē, gan arī Izraēlas bankas seifos. Pēdējā kolekcijas daļa Izraēlā ieradās vien 2019. gadā.

Francs Kafka nomira 1924. gadā 41 gada vecumā pēc ilgas cīņas ar tuberkulozi. Aptuveni 15 gadus vēlāk, Brods, ebreju izcelsmes čehu rakstnieks, no nacistu okupētās Prāgas aizbēga uz Telavivu. Kafkas pierakstu kolekciju viņš bija paņēmis sev līdz.

Īsi pirms nāves Brods kolekciju uzticēja savai sekretārei Esterei Hofei, lūdzot pārliecināties, ka vērtīgās relikvijas nonāk Izraēlas Nacionālajā bibliotēkā. Tomēr Hofe kolekciju paturēja sev, daļu no tās glabājot dzīvoklī Telavivā, bet citas daļas bankās Izraēlā un Šveicē. 1988. gadā viņa pārdeva romāna "Process" manuskriptu par diviem miljoniem ASV dolāru.

2007. gadā kādreizēja Broda sekretāre devās mūžībā, bet Izraēlas Nacionālā bibliotēka vērsās pie viņas meitām, lai tās respektētu Broda pēdējo vēlēšanos un atdotu tai atlikušos pierakstus un manuskriptus.

Lūgums tika noraidīts un sākās tiesvedība. Izraēlas tiesa nostājās bibliotēkas pusē, liekot mantiniecēm dokumentus nogādāt bibliotēkā.

Tika izsniegta atļauja uzlauzt Hofes kādreizējo dzīvokli Telavivā, kur daļa kolekcijas tika atrasta. Tiesa, dzīvoklī līdz ar saimnieci bija mitinājušies daudz kaķu, kas bija daļēji kolekciju sabojājuši.

"Kafkas dokumenti nu pievienojas miljoniem citu liecību, ko esam izvietojuši internetā, lai saglabātu un nodotu tālāk kultūras vērtības nākamajām paaudzēm," pauda Izraēlas Nacionālās bibliotēkas direktors Orens Veinbergs (Oren Weinberg).

"Pēc daudziem gadiem, kad šie pieraksti nav bijuši pieejami publikai, esam lepni piedāvāt to bezmaksas pieejā gan pētniekiem, gan miljoniem Kafkas fanu Izraēlā un visā pasaulē," BBC pauda Veinbergs.

Franca Kafkas dokumentu kolekcija tiešsaistē ir aplūkojama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!