Foto: Publicitātes foto
ASV federālās tiesas tiesnese ceturtdien izbeidza tiesas procesu plaģiātisma lietā par cita rakstnieka daiļdarba daļu izmantošanu romānā "Harry Potter and The Goblet of Fire" ("Harijs Poters un Uguns biķeris").

Jau ziņots, 2009.gada vasarā britu rakstnieka Adriana Džeikobsa mantinieki iesūdzēja Lielbritānijas Augstākajā tiesā Roulingas izdevējus, apgalvojot, ka tie noraidījuši viņa piedāvājumu un vēlāk izmantojuši viņa ideju par pamatu milzīgu popularitāti ieguvušajai franšīzei.

Adrians Džeikobss vērsās pie izdevniecības "Bloomsbury Publishing" 1987.gadā, piedāvājot tai savu grāmatu "Willy The Wizard", taču saņēma noraidījumu. Kā apgalvoja viņa mantinieki, Roulinga 2000.gada grāmatā "Harry Potter and the Goblet of Fire" ("Harijs Poters un Uguns biķeris") nozagusi vairākus fragmentus no Džeikobsa romāna "The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land". Saskaņā ar viņu prasību Džeikobss pirmais izdomāja tādus konceptus kā burvju cietumi, slimnīcas un skolas. Turklāt abiem rakstniekiem ir kopīgs literārais aģents - Kristofers Litls.

Pats Džeikobss nomira 1997.gadā, kad tika izdota pirmā grāmata par Hariju Poteru, nepiedzīvojot Roulingas grāmatu panākumus.

Tiesnese Šīra Šeindlina savā spriedumā noraidīja apgalvojumus, ka Roulinga ir izmantojusi Džeikobsa grāmatu par pamatu savam romānam, jo abiem darbiem ir ievērojamas atšķirības gan satura, gan rakstības stila ziņā.

Izdevniecība "Scholastic", kura "Harija Potera" bērnu grāmatas izdod ASV, ir apmierināta ar tiesas procesa iznākumu.

Roulinga ar savām grāmatām un pēc to motīviem uzņemtajām kinolentēm jau ir nopelnījusi miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!