Foto: Publicitātes attēls

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" laiž klajā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka (Andrus Kivirähk) stāstu krājumu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem "Karnevāls un kartupeļu salāti" Guntara Godiņa tulkojumā. Oriģinālilustrācijas grāmatai veidojis mākslinieks un animācijas filmu režisors Edmunds Jansons.

Kā uzsver izdevēji bērnu iemīļotās Lotes un daudzu citu varoņu autors Kivirehks Latvijā jau sen ir savējais un kopā ar tulkotāju divas reizes Rīgā saņēmis Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā.

"Liels un mazs" līdz šim publicējis latviešu valodā divas Andrusa Kivirehka grāmatas bērniem – "Sirli, Sīms un noslēpumi"(2009) Maimas Grīnbergas tulkojumā un "Kaka un pavasaris" (2012) Guntara Godiņa tulkojumā. It īpaši "Kaka un pavasaris" ar tēlu oriģinalitāti, tiešumu un asprātību Latvijā kļuva par spilgtu, pamanītu un plaši apspriestu notikumu. Par gada labāko teātra izrādi bērniem "Spēlmaņu nakts" žūrija šogad atzinusi režisora Jāņa Znotiņa veidoto uzvedumu "Kaka un pavasaris", kas tiek izrādīts mākslas galerijā "Istaba".

Arī stāstu krājumu "Karnevāls un kartupeļu salāti", ko varētu dēvēt par grāmatas "Kaka un pavasaris" turpinājumu, veido nelieli, sižetiski patstāvīgi stāstiņi par notikumiem bērnudārzā, mājās un skolā. Tajos realitātē smelti, precīzi vērojumi iegūst fantāzijas un piedzīvojuma dimensiju, kas atbilst bērna pasaules uztverei.

Jaunā grāmata ir "Kakas un pavasara" māsa – tikpat asprātīga, drosmīga, patiesa un mīļa – to raksturo izdevēji.

Abas grāmatas vieno arī mākslinieka Edmunda Jansona rokraksts. Viņa radītie tēli neatļauj lasītājam rakstnieka vēstījumu sadzīviski vienkāršot, bet sasaucas ar rakstnieka "bērnišķīgi sirreālo" domāšanas veidu. Guntars Godiņš atradis latviešu valodā krāsainu, lakonisku veidolu Kivirehka izdomai un asprātībai. Ar patiesu sajūsmu šo veikumu novērtēja klausītāji jau 2015. gada Jāņa Baltvilka Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos, kuros piedalījās arī autors.

Rakstnieks un publicists Andruss Kivirehks, viena no mūsdienu igauņu literatūras visspilgtākajām personībām, strādā prozā, dramaturģijā un esejistikā. Viņš iemantojis lielu popularitāti arī ar scenārijiem pilnmetrāžas animācijas filmām par Loti no Izgudrotāju ciemam.

Grāmatas dizainu veidojis Ivs Zenne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!