Foto: LETA/Liels un mazs

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" izdevusi Māra Runguļa šausmu stāstu grāmatu "Trīs nāves Mārtiņdienā. Pārupes spoku stāsti. 2. grāmata", ko ilustrējis mākslinieks Kristians Brekte. Tā domāta vidējā skolas vecuma bērniem.

"Trīs nāves Mārtiņdienā" ir turpinājums 2016. gadā iznākušajai grāmatai "Pastaiga mirušo pilsētā", tomēr lasāma arī pavisam neatkarīgi no tās.

Jau pirms vairāk nekā 30 gadiem Māris Rungulis sāka vākt un publicēt bērnu mutvārdu folklorā sastopamos spoku, šausmu un joku stāstus. "Pārupes spoku stāstu" ciklā rakstnieks tos literāri apstrādājis, izvēršot un iekļaujot vienotā sižetā.

Grāmatā "Trīs Nāves Mārtiņdienā" skolēni pulcējas zālē uz īpašu Mārtiņdienas vakaru. Mārtiņdiena ievada Veļu mēnesi, un uz skatuves trīs par nāvēm pārģērbušies skolēni sveču gaismā stāsta skolas biedriem šausmu stāstus, cenšoties baisumā pārspēt cits citu. Kad "nāves" brīdi atvelk elpu, izrādās, ka viņu klausītāji tikmēr jau paši aizrautīgi ķērušies pie stāstīšanas.

"Pastaiga mirušo pilsētā" ieguva Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslas balvu "Zelta ābele". Abu grāmatu saistību uzsver ilustrācijas un dizains, jo vizuālo noformējumu tām veidojuši ilustrators Kristians Brekte un māksliniece Ūna Laukmane. Kristiana Brektes mākslinieciskais rokraksts ir provokatīvs un izaicinošs, tomēr šausmīgais un pretīgais tajā nereti tiek hiperbolizēts tiktāl, ka kļūst pats par savu karikatūru. Humora un baiļu kombinācija tekstā un ilustrācijās atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izjust, izdzīvot un izspiest no apziņas savas eksistenciālās bailes, pārvarēt biedējošo ar komisko.

Ugunīgi sarkanās grāmatas auduma priekšvākam un muguriņai izmantota īpaša drukas tehnika – fosforiscējoša krāsa, kas spīd tumsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!