Foto: EPA/LETA
Izdota jauna Gabriela Garsijas Markesa teikto runu izlase "Es šeit nenācu, lai teiktu runu" ("I Didn't Come Here to Make a Speech"), vēsta interneta vietne "Yahoo News".

Pats grāmatas nosaukums atspoguļo absurdu, kas ir raksturīgs literārajam stilam "maģiskais reālisms", kura pamatlicējs ir Kolumbijā dzimušais autors.

Grāmata sākas ar 1944.gada vidusskolas beigšanas runu, un tajā iekļauta arī runa, ko Garsija Markess teica, saņemot Nobela prēmiju literatūrā 1982.gadā.

Grāmatas redaktors Kristovals Pera atklāja, ka runas atspoguļo Garsijas Markesa gan kā rakstnieka, gan domātāja attīstību. Runās aplūkotas politikas, literatūras, kā arī citas tēmas.

Garsija Markess gan neieradās uz grāmatas prezentācijas pasākumu, kurš norisinājās ceturtdien, taču Pera apgalvoja, ka 83 gadus vecais rakstnieks jūtas labi.

1999.gadā rakstniekam tika konstatēts limfas vēzis, un pašlaik viņš dzīvo Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Garsijas Markesa nozīmīgākie darbi ir romāni "Simt vientulības gadu", "Patriarha rudens", "Mīlestība holēras laikā" un "Atmiņas par manām skumjajām maukām", kā arī stāsti "Pulkvedim neviens neraksta" un "Lielās mātes bēres". Visi šie darbi ir izdoti arī latviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!