Foto: Publicitātes foto

Pēc vairāk nekā četru gadu ilga darba laista klajā teātra zinātnieces Margaritas Ziedas sarakstītā grāmata par scenogrāfu Andri Freibergu, informēja apgāda "Neputns" pārstāvji.

Grāmata veidojusies kā ciešs scenogrāfa Freiberga, grāmatu autores Ziedas un grāmatas mākslinieku Rūtas un Arta Briežu kopdarbs.

Zieda skaidroja, ka grāmata par Freibergu nav akadēmisks, teorētisks pētījums. Tā ir attīstījusies no sarunām ar Freibergu un daudziem Freiberga darbam būtiskiem teātra praktiķiem - režisoriem, scenogrāfiem, gaismu māksliniekiem, kā arī laikabiedriem un studentiem. Viņu vidū ir Ilmārs Blumbergs, Reinis Dzudzilo, Mihails Gruzdovs, Anna Heinrihsone, Alvis Hermanis, Māra Ķimele, Monika Pormale, Alla Sigalova, Reinis Suhanovs, Ādolfs Šapiro, Andrejs Žagars un citi.

Režisors Ādolfs Šapiro, ar kuru kopā Jaunatnes teātrī radītas izcilas izrādes "Zelta zirgs", "Centrifūga", "Trešās impērijas bailes un posts" un citas nozīmīgas izrādes, norāda, ka Freiberga vārdu pazīst visā pasaulē.

Neoficiāli Latvijas scenogrāfijas skolu, kas attīstījusies vairāk nekā 40 gadu garumā, dēvē par Freiberga skolu. Kopš 1994. gada Freibergs vada Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu, kur izveidojis savu pedagogu komandu. Par nozīmīgu un panākumiem bagātu notikumu Scenogrāfijas nodaļai kļuvusi Prāgas scenogrāfijas un arhitektūras kvadriennāle, kurā Latvijas Mākslas akadēmijas ekspozīcija ieguvusi zelta medaļu trīs reizes pēc kārtas. Savukārt īpaši Freibergam šogad tika izgudrota un piešķirta balva "Scenography Mentor Award".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!