Foto: Ascendum

Biedrība "Ascendum" kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka" izdevusi Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmo sējumu "Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927-1949". Dienasgrāmatas tekstu papildina vēsturnieces Inetas Lipšas komentāri un attēli no Irbes arhīva.

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe dienasgrāmatu sāka rakstīt 1927. gadā un darīja to līdz pat savai nāvei 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe bija spiests turēt šo dienasgrāmatu slepenībā, un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai pēc viņa nāves.

Irbes unikālās atmiņas ļauj ceļot laikā, ieskatīties LGBT+ kopienas dzīvē padomju periodā, kā arī personīgos un vēsturiskos notikumos Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotajā Latvijas valstī. Šī dienasgrāmata ir pasaules mēroga unikāls vēsturisks materiāls, jo citas līdzīga satura un apjoma atmiņu liecības līdz mūsdienām pasaulē tikpat kā nav saglabājušās.

Irbe nepiedalījās politikā, toties bija aktīvs kultūras un sociālo procesu vērotājs – dienasgrāmatā sīki aprakstīti satiktie cilvēki, ikdiena, veikalos nopērkamais un citas reālijas. Irbes valoda ir vienkārša, skaista un asprātīga, tāpēc dienasgrāmata būs aizraujoša lasāmviela ikvienam kultūras vai vēstures interesentam.

““Manī apvienotas abas galējības – elle un debesis,” savā dienasgrāmatā rakstīja Kaspars Aleksandrs Irbe. “Elle”, iespējams, attiecas uz viņa seksuālajiem paradumiem - regulāro krūzingu un daudzajiem anonīmajiem vai pusanonīmajiem kontaktiem ar vīriešiem Rīgas centrā un Jūrmalas kāpās, bet “debesis” varbūt tulkojamas kā viņa mīlestība uz visu daiļo, emocionālo un sentimentālo. Šī dienasgrāmata ir fascinējošs vēsturisks dokuments, kurā atklājas homoseksuāļa ikdienišķā eksistence dramatiskajā 20. gadsimtā. Tā sniedz unikālas liecības par galvaspilsētas kvīru kopienu uz plaša laikmeta notikumu fona, kurā “lielā” un “mazā” vēsture kaisli saplūst indivīda personīgajā pieredzē,” uz grāmatas 4. vāka raksta dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Sēriju plānots turpināt, izdodot arī vēlākos gados tapušās dienasgrāmatas. Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, bet lielākā daļa izdošanai nepieciešamo līdzekļu – 12 111 eiro – tika savākti pūļa finansēšanas kampaņā, kurā piedalījās vairāk nekā 300 cilvēki. Izdevuma dizainu veidojis godalgotais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško. Grāmata nopērkama visās lielākajās Latvijas grāmatnīcās, bet 7. oktobrī plānota grāmatas atklāšanas tiešraide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!