Foto: liels un mazs
Izdevniecībā "liels un mazs" šopavasar klajā laistas divas jaunas grāmatas bērniem slavenās "Lotes" autora Andrusa Kivirehka "Kaka un pavasaris" un Māra Runguļa garstāstu "Nekrietnais Alfrēds".

'Kaka un pavasaris'

Andrusa Kivirehka 30 īso stāstiņu krājums "Kaka un pavasaris" domāts pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem. To no igauņu valodas tulkojis Guntars Godiņš, bet ilustrējis Edmunds Jansons.

Šajā grāmatā rakstnieks ļauj darboties mazliet neparastiem varoņiem, kas agrāk bērnu grāmatās nav manīti – tādiem, kā sirsnīgais suņa kakas struņķītis, sarkanmatainā desiņa, naktspoda spoks, zeķes perētājas, naudas pods un lāča galvaskauss, trakā jaka un pirāte karote.
Kivirehks viņus visus droši laiž iekšā ģimenēs, bērnudārzos un skolās.

"Stāstiņiem, kuros sabiedrība tiek vērota no bērna, dzīvnieka vai lietas pozīcijas, piemīt izteiksmes vieglums, precizitāte un spēja pārsteigt gan ar neuzminamu sižeta attīstību, gan emocionālo amplitūdu. Rakstnieks brīvi pārvietojas starp grotesku un sirsnīgu cilvēciskumu, ļaujot saviem varoņiem neliekuļot un būt reizē gan egoistiskiem, gan labsirdīgiem – kādi mēdz būt bērni. Aizkustinošais un ironiskais Kivirehka grāmatā ir apbrīnojami vienots un līdzsvarots," raksta izdevēji.

"Rakstnieks ir asprātīgs, vērīgs un drosmīgs – viņš labi izprot bērnus, spēj iejusties viņu domu gaitā un pasaules skaidrojumos, nebaidās pieminēt, piemēram, maziem bērniem tik svarīgās "poda tēmas" vai ar bērna prātu ironizēt par sabiedrības paradumiem. Bet galvenais ir tas, ka viņš netaisa jokus joka pēc un neniekojas ar ārišķībām. Lasot jūtams, ka viņš zina, ko dara, un viņam var uzticēties – bērni šo grāmatu sapratīs un pazīs tajā sevi," uzskata grāmatas redaktore Inese Zandere.

Andruss Kivirehks (1970), jautrākais no jautrajiem un nu jau var teikt – slavenākais no slavenajiem mūsdienu igauņu rakstniekiem, daudz un ļoti veiksmīgi raksta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Latviski līdz šim izdotas divas Andrusa Kivirehka grāmatas bērniem – Maimas Grīnbergas tulkotā "Sirli, Sīms un noslēpumi" un "Lote no Izgudrotāju ciema" Guntara Godiņa tulkojumā. Savā dzimtenē Kivirehks saņēmis visas iespējamās literārās balvas, bet 2011. gadā Rīgā viņš kļuva par Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu. Jau, piedaloties Baltvilka lasījumos 2011. gada jūlijā, Andruss Kivirehks un Guntars Godiņš iepazīstināja klausītājus ar diviem stāstiem no krājuma "Kaka un pavasaris", kas guva patiesu publikas atsaucību.

'Nekrietnais Alfrēds'

Māra Runguļa garstāsts "Nekrietnais Alfrēds" domāts vidējā skolas vecuma bērniem. Tā varoņi ir nejaukais večuks Alfrēds, viņa konkurents – palaidnīgais puika Eduards, romantiskā kaza Grieta un virkne citu personāžu, ko ilustrācijās atveidojis Reinis Pētersons, grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" Gada mākslinieka titula ieguvējs un divu "Lielā Kristapa" balvu laureāts.

Grāmatas darbība norisinās "Upmaļos", lauku mājā pie upes. Tur nav neviena bērna. Vienīgais, kurš rāmajos "Upmaļos" ienes nemieru un nekārtību, ir nekrietnais Alfrēds – bārdas rugājiem apaudzis dzērājvīrs, kas dzīvo mājas otrajā stāvā kopā ar kaķeni Murku. Nez vai pat negantākie puikas spētu palaidnībās mēroties ar Alfrēdu: viņš sabradā gliemežus, apmētā makšķerniekus ar akmeņiem, bendē kaimiņu kāpostus, ber upē atkritumus, pārkniebj pastnieces ritenim bremžu trosīti, un turklāt it nemaz nerūpējas par savu kazu Grietu – vārdu sakot, Alfrēds ir tiešām nekrietns! Taču mājā tikmēr ir parādījies kāds zēns... Eduardam, kas vasaras brīvdienās atsūtīts pie vectēva, lai Rīgas kaimiņiem ātrāk aizmirstos viņa nedarbi, laukos ir garlaicīgi. Kad viņš pamana Alfrēdu, sākas slepena cīņa, un vasara uzreiz kļūst interesanta...

Māris Rungulis (1950) ir lasītāju iemīļots pusaudžu rakstnieks, dabai veltītā bērnu žurnāla "Zīlīte" galvenais redaktors, skaitāmpantu un šausmu stāstu vācējs un izdevējs. Viņš daudzkārt guvis "Bērnu žūrijas" atzinību un ir pats pirmais Jāņa Baltvilka balvas laureāts.

"Tiem, kas izvairās ar bērniem runāt par dzīves pretrunīgajām un negatīvajām norisēm, atkal būs par ko uztraukties. Izglītības ministrijas "pedagoģiskās cenzūras" eksperti, "Tautas balss" un "Bez tabu" var jau sākt gatavoties kārtējai diskusijai par to, ko drīkst un ko nedrīkst lasīt bērni," uzsver grāmatas redaktore Inese Zandere.

Abu grāmatu atvēršanas pasākumi notiks sestdien, 26. maijā, Miera ielas Vasarsvētku svinībās.

Foto: liels un mazs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!