Foto: Publicitātes attēli
Trešdien, 13. maijā, plkst. 19 Rīgas mākslas telpā notiks izdevuma "Aleksandra Čaka ģimenes pastkaršu albums" atvēršanas svētki.

Izdevumā publicēta Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja krājuma pastkaršu kolekcija, kuras radi, draugi un paziņas sūtījuši dzejnieka ģimenei. Pastkartes kā dokumentāls sava laika un sabiedrības spogulis atspoguļo ģimenes modeli, ikdienas sīkās un svarīgās lietas.

Senākā pastkarte Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja krājumā, sūtīta Čadaraiņu ģimenei, saglabājusies no 1911. gada 24. decembra. Daudzas apsveikuma kartītes dzejnieks Aleksandrs Čaks saņēma no savas daiļrades cienītājām. Meitenes rakstīja mīlestības pilnas vēstulītes, gan minot, gan neminot savu vārdu. 1937. gada Lieldienās dzejnieks saņēma apsveikumu no "divām Jelgavas meitenēm", bet Ziemassvētkos Čaka pastkastītē bija apsveikums no Bauskas, kur dzīvoja "kāda maza cienītāja".

Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja krājumā glabājas vairāk nekā simt dzejnieka ģimenei 20. gadsimta 20. un 30 .gados sūtītas pastkartes, kas atspoguļo ne tikai apsveikumu kartīšu modes tendences, vizuālo krāsainību, bet arī sniedz vēsturisku informāciju par Čaka ģimenes radiniekiem, draugiem un viņu savstarpējām attiecībām. No pastkartēs rakstītajiem tekstiem iespējams uzzināt par mākslinieku un rakstnieku biedrības "Zaļā vārna" dibināšanu un izstāžu veidošanas problēmām, dzejnieka Jāņa Sudrabkalna ceļojumiem pa Gruziju, dzejnieka mātes Emīlijas Lizetes Čadaraines (1875 - 1936) lielo vēlmi, lai viņas vienīgais dēls izvēlētos godājamu profesiju un studētu medicīnu.

Īpašas pastkartes ir sūtītas Čaka tēvam - drēbniekmeistaram Jānim Čadarainim (1866 - 1952) - ar speciāliem lūgumiem no klientēm. 1932. gada 28. novembrī no Liepājas tika saņemta pastkarte ar tekstu: "Sveiki! Es apdomājos, kad Jūs man tam kažokam tās piedurknes ar tām "kulem" negriežat, bet vienkārši gludas. Es Rīgā iebraukšu jaunnedēļ no nedēļas sākuma. Ar sveicieniem Līziņa."

Izdevumu "Aleksandra Čaka ģimenes pastkaršu albums" iespējams iegādāties Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā, Lāčplēša ielā 48/50-14, no 14. maija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!