Foto: Arhīva foto
Otrdien, 15. oktobrī, Kaņepes Kultūras centrā atklās Frīdriha Vilhelma Nīčes skandalozā darba "Gadījums Vāgners" ("Der Fall Wagner") tulkojumu. Notikuma ietvaros plānots arī filozofisks simpozijs par šajā darbā izvirzītajām problēmām, kā arī mūziķu Kaspara Rolšteina un Platona Buravicka muzikālā performance, informē pasākuma rīkotāji.

Darbā "Gadījums Vāgners" vācu filozofs Nīče 1888. gadā pirmo reizi atklāti kritizēja tobrīd jau mirušo un slavas virsotnē esošo komponistu Rihardu Vāgneru, pārmetot tam pārlieku aizraušanos ar vāciskuma un pat antisemītisma idejām. Šajā pamfletā Nīče norāda uz to, ka Vāgnera gadījums ir tikai viens no simptomiem plašākai slimībai, kas pārņēmusi visu Vakareiropu, un ir dēvējama par nihilismu.

125 gadus pēc šī darba sarakstīšanas filozofijas doktorantūras studenti Anne un Ainārs Saukas piedāvā šī darba tulkojumu latviski. Ar šo biedrības "Ascendum" izdoto darbu iecerēts pievērst plašāku sabiedrības uzmanību joprojām aktuālajam Vāgnera fenomenam un dažādām iespējām, kā traktēt dižā komponista atstāto mantojumu.

Izdevums bez maksas būs pieejams visiem interesentiem tā atklāšanas pasākumā, bet vēlāk to varēs iegūt augstskolās un bibliotēkās.

"Ar šo pasākumu iecerēts atzīmēt domātāja Nīčes 169. dzimšanas dienu, kas ir tieši 15. oktobrī, kā arī Vāgnera 200. jubilejas gadu muzikāli filozofiskās noskaņās. Konkrētais Nīčes apcerējums, kas ir viens no trīs darbiem, ko Nīče veltījis Vāgnera fenomenam, ir ievērības cienīgs ne tikai dēļ autora asās un tiešās valodas, – tam ir arī nozīme Nīčes filozofiskajā domā, jo Vāgners tiek uzlūkots kā sava laikmeta parādība, sava laikmeta bērns, ko filozofs Nīče drosmīgi aicina pārvarēt, taču visupirms pārvarot sevī savu laiku, kļūstot "bezlaicīgam"", stāsta pasākuma ieceres autors Ainārs Sauka.

Pasākuma laikā notiks arī simpozijs, kurā par darbā skarto tēmu runās tā tulkojuma veidotāji Anne un Ainārs Saukas, filozofs Mārtiņš Vanags, dzejnieks un filosofs Andris Hiršs, kā arī interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!