Izdevniecība "Dienas grāmata" laidusi klajā rakstnieces Gundegas Repšes romānu trio "Substances" – tajā iekļauti darbi "Bāreņu nams", "Jauki ļaudis" un "Retināts gaiss".

Autore par šiem darbiem raksta: "Grants lavīna vai mākoņu sadursmes, noziegums un sāpes — tikai cilvēka gars nosaka tām mērogu. Eksistenciālie drebuļi neļauj uztvert literatūru kā māņu paslēptuvi, tai jātop par izglābšanās veidu un visskaudrāko esamību iepretim dienišķības fikcijai."

""Bāreņu nams" ir 21. gadsimta pulsācija. Skarbi un untumaini cilvēku likteņi, kad aiz redzamā mutuļo slēptais un noklusētais. Asi iecērtas vēstures atmiņu nepielūdzamība, ņirdz karnevāliska paštīksme un narcisms, smagi elpo vientulība un atsvešinātība. Repše šo laiku tēlo gan kā grotesku, gan kā grēksūdzes un piedošanas cauraustu. Tieši, nesaudzīgi, taču sirdsgudri. Bez mierinājuma un tāpēc — patiesi," raksta literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis.

Savukārt rakstnieks Osvalds Zebris par romānu"Jauki ļaudis" saka, ka tas "vedina uz domām par vēstītāju, kurš apzināti rīkojas neierasti, pat ačgārni, un ar šo nepareizību cenšas saasināt uzmanību, pasacīt to, kas nav pakļaujams ar vārdu vien."

"Šo romānu nevar nedz atslēgt ar fiksi pievīlētu atslēgu, nedz atspiest ar spēku, arī ar mūķīzeri ne. Redz, slēdzene ir mainījusies un mainās ikreiz, kad tai tuvojas cilvēka acs," vēsta Zebris.

"Romāna "Retināts gaiss" valoda ir pikseļiem bagātīga, bet stāstījums — pārsteidzoši hologrāfisks: Venēcija atrodas Mellužu tuvumā, padomju laiki ir mūsu tagadnes sastāvdaļa un bēbis ābeles zaros var būt rados ar Kāda (līdz šim) vienīgo dēlu," tā iepriekš rakstījis dzejnieks Juris Kronbergs.

Grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!