Foto: Zvaigzne ABC
Apgāds "Zvaigzne ABC" laidis klajā īpaši krājumu valsts simtgadei – "100 dzejoļi Latvijai". Tajā iekļauti 100 dzejnieku 100 dzejoļi, kas tapuši laikposmā no 1918. gada līdz 2017. gadam. Krājums sakārtots, izvēloties kāda latviešu dzejnieka dzejoli, kas publicēts atbilstošajā gadā izdotā dzejoļu krājumā.

Grāmatas atvēršanas svētki notika 18. jūlija pēcpusdienā Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā. Pasākumā piedalījās grāmatas sastādītāja Inese Auziņa un vairāki no grāmatā publicētajiem dzejniekiem – Knuts Skujenieks, Lija Brīdaka, Valdis Rūja, Daina Sirmā, Ruta Štelmahere, Eva Mārtuža, Viktors Avotiņš un Ronalds Briedis, vadīja Aleksandra Čaka muzeja vadītāja Antra Medne.

Kā raksta izdevēji, grāmata rosinās dažādu paaudžu lasītājus pārlasīt, iespējams, jau zināmus dzejoļus, bet noteikti tajā būs rodamas arī nezināmas atklāsmes, iespējams, piemirsti vai mazāk zināmi dzejnieki un viņu radītais.

"Protams, mums ir daudz vairāk nekā simts dzejnieku, kuru devumā ir nozīmīgi Latvijai veltīti dzejoļi. Iespējams, "100 dzejoļi Latvijai" rosinās lasītāju meklēt savus dzejoļus Latvijai, atsaukt atmiņā kāda mīļa dzejnieka radīto, iepazīt nezināmos un pārlūkot savos un bibliotēku grāmatplauktos latviešu dzejas krājumus. Krājuma pievienotā vērtība ir ilustratīvais materiāls desmit fotogrāfijās, kas ataino dzejnieku radošu kopā būšanu, kā arī tikšanās brīžus ar lasītājiem dažādās Latvijas pilsētās," krājumu piesaka "Zvaigzne ABC".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!