Foto: Publicitātes foto

Latvijas dzejas ainavu papildinājusi vēl viena apvienības "Orbīta" izdota dzejas grāmata – dzejnieka, fotogrāfa un mākslinieka Vladimira Svetlova dzejas krājums "б/у / lietots / used". Grāmatā iekļauti dzejoļu oriģināli krievu valodā un atdzejojumi latviešu un angļu valodā, kā arī autora fotogrāfijas.

"Tāpat, kā priekšmets, kas bijis lietošanā, iegūst pieredzes un skrambu šarmu, tā arī Svetlova dzeja ir uzsūkusi papildus nozīmes pa to laiku, kamēr bijusi "lietošanā" - daudzskaitlīgos lasījumos, uzstāšanās reizēs, ierakstos.

1999.gadā "Orbītas" priekšnesumā izskan klusa dzejnieka Vladimira Svetlova balss – aforistiski, kā atspere saspiesta autora runa, piepildīta ar uzvilktām semantiskajām pauzēm. Pirmajā autora grāmatā iekļauti laika gaitā atlasīti dzejoļi, melanholiski poētiskas roadmovie par pilsētvides ainavu, kurā neitrāla novērotāja skats negaidīti pārvēršas caururbjošā lirismā. Lasītāju gaida pastaigas gar naksnīgu jūru, tikšanās ar garām ejošiem svešiniekiem, modes fotogrāfa pārdzīvojumi, mīlētāju tikšanās sniegotā pilsētā," par autoru stāsta "Orbīta" pārstāvji.

Vladimirs Svetlovs ir fotogrāfs, dzejnieks, izpildītājmākslinieks. Vladimirs dzīvo un strādā Rīgā, vada mākslinieku foto projektus un pasniedz fotogrāfijas skolā, fotografē modes žurnāliem.

"Orbītas" dalībnieks kopš 2000. gada. Piedalījies "spoken word" CD "O2" ierakstā 2000.gadā un "O4" – 2005.gadā, piedalījies "Orbītas" performances Rīgā, Berlīnē, Tallinā, Viļņā, Maskavā, Pēterburgā. Vladimira teksti tulkoti latviešu, angļu, vācu un itāliešu valodā.

Grāmatas "lietots", kas publicēta tekstgrupas "Orbīta" izdevējdarbības bilingvālajā sērijā un tiek veidota Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros, redaktors ir Aleksandrs Zapoļs. Atdzejojumus latviešu valodā sagatavojuši Ingmāra Balode, Pēteris Dragūns, Marts Pujāts un Arvis Viguls, bet angļu valodā – Kevins M.F. Plats. Grāmatā iekļautas Vladimira Svetlova un Annas Volkovas fotogrāfijas, kopējo dizainu veidojusi māksliniece Ieva Skuja.

Dzejas krājums izdots sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un nodibinājumu "Rīga 2014".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!