Foto: Publicitātes foto
Apgāds "Pētergailis" laidis klajā Vairas Vīķes-Freibergas "Saules dainu" piekto grāmatu – " Trejādas saules. Mitoloģiskā Saule". Līdz ar šo izdevumu pie lasītājiem nonāk arī Imanta Freiberga sastādītā tautas dziesmu izlase "Laima. Mūža licējiņa".

Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Trejādas saules. Mitoloģiskā Saule" noslēdz daudzu gadu darbu ar Saules dainām un piecu sējumu ciklu, kuru māksliniecisko ietērpu radījis mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

"Uzsākot darbu pie Saules dainām, kurā jau sākotnēji, dziesmu tekstus publicējot, atklājās vajadzība tos konceptuāli iedalīt trīs krasi atšķirīgās kategorijās. No šīm "Trejādām Saulēm" kosmoloģiskā saule bija viena, fiziskā saule – otra, bet mitoloģiskā jeb teiksmainā saule – trešā. Ļoti plašajā fiziskās saules dziesmu korpusā savukārt bija saskatāmi trīs atšķirīgi fiziskās saules aspekti: hronoloģiskā saule kā debesu pulkstenis, siltā saule – saistīta ar meteoroloģiskiem laika apstākļiem un gaišā saule kā dienas gaismas parādība. Katrā šajā fiziskās saules kategorijā bija tik daudz dziesmu, ka par katru no tām nācās izdot atsevišķu sējumu, līdz ar ko šis "Mitoloģiskās Saules" sējums būtībā ir piektais, sākotnēji paredzētās triloģijas vietā," stāsta Vaira Vīķe-Freiberga.

Imanta Freiberga sakārtotajā izlasē "Laima. Mūža licējiņa" publicētas 2220 tautas dziesmas, kurās parādās Laimas, Laimes vai laimes vārds, sniedzot plašu pārskatu par šo tēlu un tā izpausmēm.

Grāmatas prezentācijas pasākums notiks 28. aprīlī, plkst.17.30 Latvijas Nacionālajā kultūras centrā, Pils laukumā 4. Ieeja ar ielūgumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!