Foto: AP/Scanpix
Pērnā gada decembrī iznācis pēdējais no rakstnieka Toma Klensija asa sižeta romāniem - "Command Authority" -, kurā Krievija iekaro Igauniju, bet NATO bloks nemaz nesteidzas palīgā, raksta portāls "Estonian World". Romāns ir Klensija pēdējais darbs, kuru viņš paspēja pabeigt īsi pirms savas nāves pērnā gada oktobrī.

Šī romānu sērijā ir jau piecpadsmitā grāmata, kurā galvenais varonis ir CIP aģents, pārvaldes vadītājs un pat ASV prezidents Džeks Reijens. Tikai pirms nepilnām divām nedēļām Latvijas kinoteātrus sasniedza pēdējais šīs sērijas ekranizējums "Džeks Raiens: Ēnu aģents".

Grāmatā aprakstīta mūsdienu Krievija. Tajā prezidents ir bijušais VDK virsnieks, kurš laiku pa laikam lieto tādas frāzes kā Putina reiz teikto "Padomju Savienības sabrukums ir viena no lielākajām aizgājušā gadsimta traģēdijām". Tāpat VDK briesmīgākās tradīcijas valstī turpina Federālās izmeklēšanas birojs, bet visi lielie uzņēmumi ir nacionalizēti, turklāt lielākos no tiem pārvalda "Gazprom" koncerns.

Kamēr šī romāna daļa visai tuvi atbilst reālajai situācijai, daži citi aspekti par laimi tādi nav. Tostarp tas, ka Krievija, uzturot savu "speciālo demokrātijas režīmu", ir gatava un arī, ja nepieciešams, pakļauj blakus esošās valstis, kamēr pārējā pasaule mēmi uz to noskatās, raksta "Estonian World".

Romāna autors grāmatā ne visai jauku nākotni (vai tagadni) paredzējis Igaunijai, kuru Krievija okupē, pamatojoties uz tās "teroristiskajām darbībām" pret austrumu kaimiņu. Turklāt nepalīdz pat tas, ka Igaunija ir NATO locekle - neviena alianses valsts nav gatava nostāties pret Krieviju. Romānā īsi tiekot aprakstīts arī īslaicīgs Krievijas-Igaunijas karš, kurā pieminēta Polvas kauja, kas notiek pie aptuveni 6000 cilvēku apdzīvotās Polvas pilsētiņas Igaunijas dienvidaustrumos.

"Estonian World" atgādina, ka Klensijs jau agrāk izcēlies ar "pareģojumu" precizitāti, piemēram, paredzot, ka teroristi ar lidmašīnām skries ASV valdības ēkās. Tiesa, slavenā rakstnieka variantā tie bija japāņi, kuri ietriecās ASV Kapitolija ēkā. Tāpat viņa grāmatās bijis aprakstīts Krievijas-Gruzijas karš un Osamas bin Ladena notveršana vēl labu laiku pirms tas patiešām notika.

Grāmatā gan viss atrisinās, jo iejaucas ASV prezidents Džeks Raiens, nosūtot uz Igauniju bruņotos spēkus un valsti atbrīvojot. Pēcāk grāmatas sižets pievēršas arī Ukrainas atbrīvošanai, kura ir nākamā Krievijas varai pakļautā valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!