Foto: LETA
Ķīpsalas hallē no 2020. gada 28. februāra līdz 1. martam norisināsies ikgadējā Latvijas grāmatu izstāde, portālu "Delfi" informē Starptautiskās izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 pārstāve Inese Libere.

Izstāde, kā allaž, piedāvās tikties ar ievērojamiem latviešu un ārvalstu rakstniekiem, baudīt autoru lasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, iepazīties ar jaunumiem, darboties radošajās darbnīcās, mainīties ar grāmatām un iegādāties tās par īpaši izdevīgām cenām.

Latvijas Grāmatu izstāde ir nozīmīgākais grāmatniecības pasākums, kas Rīgā pulcē grāmatizdevējus, autorus, grāmattirgotājus, potenciālos izdevējus, bibliotekārus un lasītājus. Daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvā Latvijas un ārvalstu izdevniecības.

"Latvijas Grāmatu izstādē 2020" piedalīsies lielākā daļa Latvijas grāmatizdevēju: "Zvaigzne ABC", "Jānis Roze", "Jumava", "Pētergailis", "Latvijas grāmata", "Latvijas mediji", "Kontinents", "Madris", "RaKa", "Avots", "MicRec", "Mansards", "Neputns", "Dienas grāmata", "Liels un mazs" un citi.

"Lasīšana prātam ir tas pats, kas fiziski vingrojumi ķermenim. Tā uzlabo koncentrēšanās un rakstīšanas prasmes, atmiņu un analītiskās spējas, papildina vārdu krājumu un pat mazina stresu. Turklāt, lasot grāmatas, mums ir unikāla iespēja apceļot visu pasauli. Tādēļ ikvienu aicinu uz "Latvijas Grāmatu izstādi", kur varēs iepazīt un iegādāties pašas jaunākās grāmatas, kas aizvedīs galvu reibinošos ceļojumos gan lielus, gan mazus," saka Latvijas grāmatu izstādes vadītāja Sanita Blomniece.

Plaša kultūras programma

Latvijas grāmatu izstādē 2020 varēs baudīt plašu un daudzpusīgu izstādes kultūras programmu – trīs dienu laikā norisināsies vismaz 100 kultūras pasākumi un Ķīpsalā viesosies vairāk nekā 130 autoru. Uz Lielās skatuves varēs baudīt autoru priekšlasījumus un piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos. Rakstnieka viesistabā interesenti varēs aprunāties ar grāmatu autoriem. Savukārt "Uzvediba.lv " darbnīcās norisināsies diskusijas par bērnu un pieaugušo uzvedības problēmu iemesliem un to, kā ar spēļu elementiem paredzēt, mazināt un novērst problēmizraisošu uzvedību mājās, izglītības iestādē vai darbā.

Grāmatas un pasākumi mazajiem lasītājiem

Pašas jaunākās bērnu grāmatas izstādē piedāvās gandrīz visi Latvijas lielākie grāmatizdevēji. Tāpat būs īpaša pasākumu programmu mazākajiem apmeklētājiem. Jautrajā lasītavā varēs satikt bērnu grāmatu autorus un varoņus, spēlēt attīstošās spēles, eksperimentēt, piedalīties aizraujošos konkursos un asprātīgās viktorīnās un iesaistīties citās radošās nodarbēs.

Iespēja mainīties ar grāmatām

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, visās trīs izstādes dienās Ķīpsalā darbosies Grāmatu maiņas punkts. Ikviens ir aicināts nākt uz izstādi un ņemt līdzi grāmatas, kas jau daudzkārt pārlasītas un vairs nav aktuālas, lai iemainītu pret vēl nelasītām. Grāmatu maiņas punktā var atrast bilžu un pasaku grāmatas bērniem, uzziņu literatūru, mākslas grāmatas un dažādu citu lasāmvielu.

2019. gada izstādē piedalījās 103 uzņēmumi no astoņām valstīm – Latvijas, Baltkrievijas, Čehijas, Lietuvas, Krievijas, Turcijas, Ukrainas un Vācijas. Trīs dienās Latvijas grāmatu izstādi 2019 apmeklēja 16 367 interesenti, kas ir par 13 % vairāk nekā 2018. gadā. Pirmo reizi izstādē bija Baltkrievijas nacionālā ekspozīcija "Belkniga" un Ukrainas nacionālā ekspozīcija "Ukrainas grāmata".

"Latvijas Grāmatu izstādi" rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju

Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī izglītības izstāde "Skola 2020", kas piedāvā visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!