Foto: DELFI

Septembris jau vairāk kā 50 gadus saucams par dzejas mēnesi, jo tieši šajā laikā Rīgā un visā Latvijā notiek Dzejas dienas. Rīgā festivāls šogad noritēs no 3. līdz 15.septembrim, taču citos Latvijas reģionos uz Dzejas dienām veltītiem pasākumiem interesenti tiek gaidīti visu mēnesi. Festivāla programmā šogad iekļauti 36 pasākumi ar pašmāju un ārzemju autoru piedalīšanos, stāsta pasākuma rīkotāji.

Festivāla moto šogad izvēlēts "Dzeja nemelo!". "Dzeja ir laikmeta vēstnesis, tā vienmēr iet laikam pa priekšu un savā ziņā pareģo laiku. Nereti šķiet, ka dzejniekiem ir kāda sestā maņa, kas ļauj sajust lietas asāk un tālāk, nosaukt tās vārdā. Taču vienlaikus viņos ir liela atbildība pret pateikto vārdu," tā šāda saukļa izvēli skaidro Dzejas dienu 2015 koordinatore Inga Bodnarjuka.

Kā jau ierasts, notiks Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, "Ceļojums ar dzejniekiem" (šoreiz pa Miera ielu), šajā gadā izdoto grāmatu autoru lasījums "Atvērt nevar aizvērt", Klasisks dzejas vakars, metafiziskās dzejas lasījumi Vijoļšķūnī, poētiskā orientēšanās spēle, dzejas lasījumi "Runā dzejnieks", lasījumi pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11. septembrī un daudzi citi pasākumi.

Dzejas sasaiste ar citām mākslas formām šoreiz būs vērojama dažādos koncertos, uzvedumos un multimediālās performancēs - Sv.Pētera baznīcā skatītājus pulcēs muzikāli poētisks uzvedums "Dagdas piecas skiču burtnīcas", gaidāms arī koncerts ar Filipa Glāsa mūziku un amerikāņu autoru dzeju, dzejas izrāde "Dīvainie svētki" un interneta vietnes dzejasdisks.lv atklāšanas pasākums. Jau no 1.septembra Rīgā, galerijā "Centrs" būs skatāma izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists". Turpat 11. septembrī atkal darbosies Dzejas pasts.

Dodot ieskatu pasaules dzejas tendencēs, arī šogad gaidāms samērā plašs ārvalstu viesu piedāvājums. Latviju festivāla ietvaros šoreiz apmeklēs 26 autori no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Horvātijas, Vācijas, Somijas, Baltkrievijas un Kazahstānas. Daudzus no tiem spilgti raksturo tieši viņu performatīvā uzstāšanās forma. Laikā no 7. līdz 12. septembrim Rīgā notiks arī starptautiska atdzejas darbnīca, kuras literāros augļus klausītājiem būs iespējams baudīt tās noslēgumā 12. septembrī.

Ar pilnīgāku festivāla Dzejas dienas 2015 programmu iespējams iepazīties mājaslapā. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!