Foto: Ģirts Raģelis
Jau šobrīd norit gatavošanās vienam no centrālajiem notikumiem Latvijas literatūrā – Latvijas Literatūras gada balvai (LALIGABA), kas ik pavasari tiek pasniegta spožākajiem pašmāju autoriem piecās nominācijās. Jaunā ekspertu komisija sākusi 2021. gada literārā devuma izvērtēšanu, savukārt balvas organizatoriem pievienojies LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts (LU LFMI).

Kā "Delfi" informē organizatori, LALIGABA ekspertu komisijā turpmākos mēnešus strādās dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Savukārt ekspertu komisiju vadīs literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

2021. gadā Latvijā izdotos literāros darbus izvērtēs un nominēs šādās kategorijās – labākais dzejas darbs, labākais prozas darbs, labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem, labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā un spilgtākā debija literatūrā. Eksperti izvirzīs arī kandidātus speciālbalvai un mūža balvai Latvijas literatūrā.

LALIGABA organizētājiem līdzās Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai un Latvijas Rakstnieku savienībai pievienojies vadošais literatūrpētniecības centrs Latvijā – LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

"Allaž ieinteresēti sekojām līdzi balvas norisēm, daudzkārt apbrīnojot līdzšinējo organizatoru radošumu, toleranci un spēju uzturēt balvas prestižu. Šogad esam pievienojušies LALIGABA komandai un, respektējot balvas jau stabilās tradīcijas, liksim lietā savu pieredzi un redzējumu, lai koordinētu Latvijas literatūras procesa ikgadējo izvērtējumu un kopīgi radītu svētkus visiem literatūras mīļiem," spriež Eva Eglāja-Kristsone, LU LFMI direktore.

Pieteikumi balvai brīvā rakstiskā formā, pievienojot trīs darba izdevuma eksemplārus, iesniedzami "Latvian Literature" birojā – Rīgā, Avotu ielā 54, 1. stāvā (pirmdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no pulksten 10 līdz 18, iepriekš sazinoties pa tālruni 26407382). Darbu pieteikšanas termiņš ir 2022. gada 1. februāris. Latvijas Literatūras gada balvas nolikums pieejams laligaba.lv. Balvas nominanti, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēji būs zināmi nākamā gada marta noslēgumā.
Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Par balvas norisi kopīgi rūpējas, to kopīgi organizē: LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!