Šī gada 18. janvārī apritēja apaļi 140 gadi, kopš dzimis Alans Aleksandrs Milns – britu rakstnieks, ko visa pasaule pazīst kā piemīlīgā lācēna “ar zāģu skaidām galvā” Vinnija Pūka autoru un Kristofera Robina – otra grāmatas prototipa un iedvesmas avota – tēvu. Neraugoties uz savu bērnu grāmatu ārkārtīgi lielo popularitāti, Milns nepavisam nebija sajūsmā, apzinoties, ka pasaulei viņš vienmēr būs un paliks tikai Vinnija Pūka autors. Vēl mazākā sajūsmā bija viņa dēls Kristofers, kurš ilgu savas dzīves laiku burtiski ienīda Vinniju Pūku un uzskatīja, ka tēvs viņu izmantojis paša slavas kaldināšanai. Pat leģendāro Vinnija Pūka ilustrāciju autors, karikatūrists Ernests Šeperds, pirms nāves izteica nožēlu, ka piedalījies grāmatas tapšanā.

Lai arī skolas direktora dēls Alans Milns studēja matemātiku Kembridžā, viņa dzīves lielākā kaislība bija rakstniecība. Jau studiju laikā viņš iesāka rakstīt īsus humoristiskus stāstiņus un skečus koledžas studentu avīzei “Granta”, bet pirmās publikācijas un tām sekojošais redaktora darbs leģendārajā britu humora un satīras žurnālā “Punch” šķita sapņu piepildījums. Milna lielais dzīves mērķis tolaik bija sasniegt tādu statusu literatūrā, lai varētu rakstīt tikai to, ko pats vēlētos – un viņš cītīgi strādāja pie tā vēl krietnu laiku pirms Vinnija Pūka radīšanas.

Vislielākās ambīcijas Milnam bija dramaturģijā – vairākas viņa lugas tika iestudētas gan Lielbritānijā, gan ārpus tās (kopumā šajā laika periodā viņš uzrakstīja 18 lugas). Paralēli Milns rakstīja arī prozu, iznāca veseli trīs viņa romāni, starp kuriem bija klasiskā britu stilā ieturētais detektīvs “Sarkanās mājas noslēpums” – Milna vienīgais kriminālžanra darbs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!