Foto: Publicitātes foto
Šī gada aprīlī Ķīnā tika izdota latviešu bērnu rakstnieces Zanes Zustas grāmata "Ucipuci meklē mājas", savukārt maijā autore dosies uz Pekinu, lai piedalītos grāmatas prezentācijas pasākumā un pārstāvētu Latviju ES-Ķīnas Starptautiskajā Literārajā festivālā.

"Izdevniecības "Everafter Books" pārstāves no Ķīnas grāmatu pirms trīs gadiem bija pamanījušas Frankfurtes grāmatu izstādē Latvijas stendā, kas apliecina, cik svarīga ir dalība starptautiskās izstādēs. Pavisam drīz tiku uzrunāta un saņēmu piedāvājumu. Sadarbība bija ļoti intensīva, tāpēc ne mirkli nebija šaubu, ka projekts tiks realizēts," atminas grāmatas autore un arī tās izdevēja Zane Zusta. "Pēdējā pusgada laikā aktīvi sadarbojos arī ar Latvijas vēstniecību Ķīnā, un man ir liels pagodinājums, ka izdevniecības iniciatīva bija uz grāmatas aizmugurējā vāka publicēt Latvijas vēstnieka Ķīnā, Māra Selgas, ceļavārdus lasītājiem. 18. maijā izdevniecība rīko grāmatas prezentācijas pasākumu, kurā man būs tas gods piedalīties klātienē. Gandarījums ar savu darbu iesoļot 1,3 miljardu tirgū ir ļoti liels."

Savukārt Latvijas vēstnieks Ķīnā Māris Selga Zanes Zustas darba izdošanu Ķīnā izceļ vēsturiski nozīmīgu notikumu literatūras nozarē: "Mēs esam priecīgi, ka latviešu grāmata "Ucipuci meklē mājas" ir izdota Ķīnā. Tas ir nozīmīgs solis Latvijas bērnu literatūras ienākšanai Ķīnā, kā arī lieliska iespēja veicināt kultūras apmaiņu starp Latviju un Ķīnu."

Foto: Publicitātes foto

"Lai iekarotu tik lielu un specifisku tirgu kā Ķīna, parasti ir nepieciešami vismaz pieci gadi, un gandrīz vienmēr tas notiek ar Ķīnas subaģentu palīdzību. Zane ir apliecinājums tam, ko cilvēks var sasniegt ar lielu neatlaidību un entuziasmu, pats aktīvi piedaloties grāmatu izstādēs. Esmu priecīga, ka "Everafter Books" izvēle krita tieši uz "Ucipuci meklē mājas", jo tas ir pelnīti. Tie ir panākumi, kas nākuši centīgā darbā," paveikto komentē latviešu bērnu literatūras nacionālā literārā aģente Žanete Vēvere-Pasqualini.

Grāmata "Ucipuci meklē mājas" stāsta par rotaļu pūcīti Ucipuci, kura tiek aizmirsta Itālijas viesu namā, un stāstā, piedzīvojot dažādus notikumus, cenšas atgriezties atpakaļ Latvijā.

Šī gada 16. maijā Zane Zusta dosies uz ES-Ķīnas Startptautisko Literāro festivālu, lai pārstāvētu Latviju un vairākās meistarklasēs prezentētu bērniem abas grāmatas par Ucipuci – "Ucipuci meklē mājas" un "Ucipuci domā ārpus kastes". Festivāls tiek organizēts ar mērķi tuvināt Āzijas un Eiropas kultūrtelpas, autoriem daloties rakstīšanas pieredzē, gan piedaloties paneļdiskusijās un sarunājoties ar lasītājiem.

Foto: Publicitātes foto

"Būs ļoti interesanti tikties ar bērniem Ķīnā. Jau grāmatā pēdējā lapā man bija iespēja ar viņiem aprunāties rakstiskā veidā. Izdevniecība man lūdza uzrakstīt vēstuli Ķīnas bērniem, kurā pastāstīju par sevi, par mākslinieci Eviju Timmu-Noviku un, protams, iepazīstināju ar Latviju," stāsta Zane Zusta. "Jau četrus gadus intensīvi ciemojos Latvijas bibliotēkās, iepazīstinot bērnus ar Ucipuci – tagad to pašu man būs iespēja darīt arī Ķīnā. Tā noteikti būs neaizmirstama pieredze!"

Foto: Publicitātes foto

Zane Zusta (1982) ir žurnāliste un rakstniece. Ucipuci Latvijā tika izdota 2015. gadā un nepilna mēneša laikā tika pārdota pirmā tirāža. 2018. gada decembrī, 3000 tirāžā, grāmata "Debesu ganyklos" paspārnē izdota arī Lietuvā. Līdz šim grāmata Latvijā piedzīvojusi vēl divas atkārtotas tirāžas, tādējādi tā izdota bērnu literatūrai ievērojamā apjomā – 3000 tirāžā. Grāmata tikusi nominēta skaistāko grāmatu konkursā "Zelta Ābele 2015". 2017.gadā grāmatas sērijai pievienojās otrā grāmata – "Ucipuci domā ārpus kastes", kas tika nominēta gan Latvijas literatūras gada balvai, gan prestižajai Jāņa Baltvilka balvai. Abas grāmatas izdevējs ir "Ucipuci izdevniecība" un tās ilustrējusi māksliniece Evija Timma-Novika. Pērn novembrī izdevniecības "Zvaigzne ABC" paspārnē tika izdota Zanes Zustas un psihoterapeites Diānas Zandes grāmata "Tarakāni manā galvā", kas īsā laikā kļuvusi par dižpārdokli.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!