Foto: Publicitātes foto
Izdevniecība "Dienas grāmata" laidusi klajā anarhisma vēstures pētnieka Filipa Rufa grāmatas "Pa stāvu liesmu debesīs. Nenotveramā latviešu anarhista Pētera Māldera laiks un dzīve" angļu valodas versiju "A Towering Flame. The Life & Times of "Peter the Painter"" ar rakstnieka Maika Koljera (Mike Collier) priekšvārdu.

Šis ir pētījums par mazāk zināmu mūsu vēstures lappusi – latviešu anarhistiem un dažādu it kā nesaistītu notikumu dīvainajām kopsakarībām, kas lielā mērā noteica 19. gadsimta beigu – 20. gs. sākuma situāciju gan Latvijā, gan Eiropā, – savu pirmizdevumu piedzīvo tulkojumā latviešu valodā. Par šo darbu jāpateicas ne tikai autora pētnieka dzinulim un viņa sievai Irēnai, bet arī visiem daudzajiem cilvēkiem Latvijā un pasaulē, kuri kopš 80. gadu beigām palīdzēja "dzīt pēdas" vienam no slavenākajiem gadsimta sākuma Londonas biediem – Pēterim Mālderim.

"1910. gada Haundsdičas asinspirti – kā literatūrā mēdz dēvēt mēģinājumu aplaupīt Herisa juvelierveikalu Londonas Īstendā – joprojām uzskata par Lielbritānijas vēsturē visnepatīkamāko lietu, kas saistīta ar policistu bojāeju. Galvenie vaininieki, tā sauktie latviešu anarhisti, iekļuvuši Īstendas folklorā arī ar citu, saistītu gadījumu, kad viņi policistu aplenktā Sidnijstrītas namā stundām ilgi spēja turēties pretī milzīgam pārspēkam. Lai tiktu ar viņiem galā, tur ieradās toreizējais iekšlietu ministrs Vinstons Čērčils un tika iesaistīti Lielbritānijas armijas spēki. Divi aplenktie gāja bojā, bet neviens tā arī netika skaidrībā par noslēpumaino vīru, kuru uzskatīja par īsteno bandas vadoni un kuram šīs kaujas laikā varbūt izdevās izbēgt. Anglijā viņu pazina kā Pēteri Mālderi – Peter the Painter," stāsta Filips Rufs

"Aizraujošā sāga par nenotveramā latviešu anarhista gaitām veido vien stāsta virskārtu. Zem tās – skaudras atklāsmes par politiskās varas un vardarbības ciešo saikni, par līdzekļiem, kuru izvēle pazudina viscēlākos mērķus, par pelniem, uz kuriem piedzima Latvijas valsts," Vents Zvaigzne, žurnāls "Ilustrētā Zinātne.

Grāmatas autors Filips Rufs dzimis 1952. gadā Birmingemā. Vēstures pētīšanai pievērsies jau 70. un 80. gados, darbojoties starptautiskajā kustībā "Anarhistu Melnais krusts", kas savā ziņā ir ietekmējis autora skatījumu uz "Pētera Māldera" un latviešu anarhistu darbības motīviem. Autors savulaik darbojies vairākos anarhistu izdevumos (Black Flag, Z-Revue, The Cienfuegos Press Anarchist Review, Anarchy Magazine), vēlāk strādājis labdarības organizācijā, kas nodrošina pakalpojumus veciem cilvēkiem. Anarhisma tēmai veltīti arī iepriekšējie Filipa Rufa publicētie darbi.

Pirmizdevumu Filipa Rufa darbs piedzīvoja 2012. gadā latviešu valodā Laura Gundara tulkojumā.

Filipu Rufu varēs sastapt 2018. gada 23. februārī Latvijas Grāmatu izstādē Ķīpsalā, kur pulksten 14.00 viņš kopā ar Maiklu Koljeru un Lauri Gundaru uz Lielās skatuves pulksten piedalīsies diskusijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!