Foto: Publicitātes attēls
Iznācis literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla "Domuzīme" 2020. gada otrais numurs. Tā 80 lappusēs lasāmi latviešu autoru prozas un dzejas jaundarbi, atdzeja, kā arī tulkotā proza, refleksijas un raksti par vēstures tēmām.

Šajā numurā ar eksperimentālu tematiku saistīts gan Dainas Tabūnas prozas darbs "Visu laiku dižākais mīlas stāsts", gan Ineses Dreimanes stāsts "Ko vēsturnieki jums nestāsta". Arī grieķu rakstnieks Hrists Hrisopuls aprakstījis kāda zinātniski psiholoģiskā eksperimenta dalībnieka stāvokli un izjūtas brīvprātīgā ieslodzījuma laikā kosmiskajā stacijā uz zemes.

Introvertāki iekšējās esības stāvokļi aplūkoti Jāņa Timošenko stāstā "Zobi" un Ilzes Jansones "Ģirts aizmirsa šalli", tāpat norvēģu rakstnieka Jana Grūes autobiogrāfiskās apceres fragmentos.
Ar debijas stāstu "Ellišķīgi skaisti noslēpumi" latviešu literatūrā sevi piesaka jaunā autore Rute Kārkliņa.

Publicēti arī divu pasaulslavenu rakstnieku, Nobela prēmijas laureātu, darbi – Olgas Tokarčukas romāna "Vecveclaiks un citi laiki" fragmenti Ingmāras Balodes tulkojumā no poļu valodas, un Josifa Brodska eseja "Nepieticīgs piedāvājums" Jāņa Vādona tulkojumā no angļu valodas.

Žurnālā lasāmas Eināra Pelša, Ievas Rupenheites un Ingas Pizānes jaunākās dzejkopas, iepazīstinām arī ar jaunās autores Agneses Blauas dzeju. Amerikāņu rakstnieka Viljama Karlosa Viljamsa dzeju latviskojis Kaspars Zalāns.

Par to, kāpēc dzīve latviešu literatūrā kļuvusi interesantāka, intervijā stāsta literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis.

Refleksijas par literārām tēmām uzrakstījuši Anda Baklāne un Mārtiņš Mintaurs. Par Latvijas reģionu kultūrvēsturiskajām identitātēm kā neizmantotu potenciālu savas domas pauž Ainārs Dimants.

Vēstures rubrikā trīs interesanti raksti un spoži autori: Gints Apals publicējis pārdomas par starptautiskā konteksta trūkumu Latvijas jaunāko laiku vēstures izpratnē, savukārt Andrejs Gusačenko stāsta par krievu pretboļševiku kustības sākumiem starpkaru Latvijā. Grāmatniecības vēsturnieks Viesturs Zanders sniedz ieskatu latviešu grāmatniecības procesos nacistu okupācijas gados.

Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis. Žurnālu ilustrējuši mākslinieki Anna Zvaigzne, Patrīcija Māra Vilsone, Dagne Devjatnikova, Elīna Krima, Elīna Skrapce, Rūta Briede, Estere Betija Grāvere.

"Domuzīmes" galvenā redaktore ir Rudīte Kalpiņa, literatūras nodaļas redaktors – Jānis Vādons, vēstures nodaļas redaktors – Mārtiņš Mintaurs, māksliniece – Sarmīte Māliņa.

Nākamais žurnāla numurs iznāks septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!